Specialistii in astronomie au descoperit cu telescopul spatial Hubble o a cincea luna pe orbita celei mai mici planete din sistemul solar, Pluto, a anuntat miercuri NASA, informeaza AFP. Luna, care poate fi vazuta in imaginile de la Hubble ca o pata de lumina, are aparent o forma iregulata si un diametru de 10-25 de km.
Ea se afla pe o orbita circulara cu un diametru de 95.000 de km in jurul planetei Pluto. „Lunile planetei Pluto sunt pe orbite de diferite dimensiuni care par sa se potriveasca unele in altele, putin asemanator cu papusile rusesti”, afirma Mark Showalter, de la Institutul SETI si responsabil al echipei stiintifice care a facut descoperirea.
Specialistii in astronomie sunt intrigati de faptul ca o planeta asa de mica poate sa aiba o colectie asa complexa de sateliti naturali. Descoperirea acestui nou satelit denumit P5 ofera indicii suplimentare privind formarea si evolutia planetei Pluto si a lunilor sale. Conform celei mai des avansate teorii, toate aceste luni ar fi rezultatul unei coliziuni din urma cu miliarde de ani intre Pluto si un mare asteroid din asa-numita Centura Kuiper.
Charon, cea mai mare luna a Pluto, a fost descoperita in 1978. In 2006, observatiile telescopului Hubble au condus la descoperirea altor doua luni, Nix si Hydra. In 2011, datele culese de Hubble au permis identificarea unei a patra luni, numita P4.
Sonda spatiala New Horizons a NASA este in prezent pe cale de a efectua un survol la mare viteza asupra Pluto in 2015. New Horizons ar urma de asemenea sa transmita primele imagini detaliate ale celei mai mici planete si ale lunilor sale.
Specialistii in astronomie mizeaza in anii urmatori pe sistemul de imagini infrarosu care va succeda telescopului Hubble, James Webb Space Telescope, pentru observatii mai detaliate precum compozitia chimica a suprafetei planetei Pluto si a lunilor sale, precum si a numerosilor asteroizi care evolueaza in Centura Kuiper la o distanta mai mare.
Sursa: Agerpres