O planeta gigantica, de dimensiunile lui Neptun, lasa in urma sa o uriasa dara din gaze, asemanatoare cozii unei comete, fenomen anticipat in teorie, dar niciodata observat pana acum, informeaza SPACE.com. Aceasta descoperire constituie o premiera absoluta pentru astronomie. Bizara planeta asemanatoare unei comete a primit denumirea de catalog GJ 436b. Ea orbiteaza in jurul unei stele pitice rosii si este de aproximativ 20 de ori mai masiva decat Pamantul.
Astronomii au detectat uriasul nor de gaze lasat in urma de aceasta planeta cu ajutorul Telescopului Spatial Hubble si al Observatorului Chandra X-ray. „Am fost uimit de dimensiunea colosala a norului de gaze lasat in urma de planeta”, a sustinut coordonatorul studiului despre aceasta planeta cu totul neobisnuita, David Ehrenreich, astronom la observatorul Unievrsitatii din Geneva (Elvetia).
GJ 436b, aflata la aproximativ 33 de ani lumina distanta de Terra, in constelatia Leului, este o planeta de tipul „Neptun cald”. Acest tip de planete au masa de 10 pana la de 20 de ori mai mare decat a Pamantului si sunt pe orbite foarte apropiate de steaua mama – similare celei a planetei Mercur.
Planeta GJ 436b se afla la doar 4,8 milioane de kilometri distanta de steaua in jurul careia graviteaza, fiind de 33 de ori mai apropiata de aceasta decat este Pamantul fata de Soare si de 13 ori mai aproape decat este Mercur fata de Soare, conform lui Ehrenreich.
Haloul de gaze care invaluie aceasta planeta este format in cea mai mare parte din hidrogen. Diametrul acestui nor este de aproximativ 3 milioane de kilometri, de cinci ori mai mare decat cel al stelei mama care la randul ei are aproximativ jumatate din diametrul Soarelui (1,4 milioane de kilometri). Lungimea exacta a cozii nu a fost inca determinata pentru ca in observatiile realizate in cadrul acestui studiu nu a fost vazuta in intregimea ei, insa conform unor simulari computerizate ar putea sa aiba aproximativ 15 milioane de kilometri.
Desi studii anterioare au prevazut ca planetele gazoase gigantice aflate pe orbite foarte apropiate de steaua mama ar trebui sa lase in spatiu astfel de cozi asemanatoare celor de cometa, „GJ 436b este prima planeta a carei coada a fost detectata”, a mai precizat Ehrenreich. Conform estimarilor, planeta GJ 436b pierde aproximativ 1.000 de tone de gaz pe secunda – adica 0,1% din atmosfera sa la fiecare 1 miliard de ani. In acest ritm, planeta nu-si va epuiza atmosfera inainte ca pitica rosie pe care o orbiteaza sa moara. In perioada de „copilarie” a acestei stele, pe cand era mult mai activa, planeta GJ 436b ar fi pierdut, conform estimarilor, cel putin 10% din atmosfera la fiecare 1 miliard de ani.
Studiul despre planeta GJ 436b este prezentat pe larg in ultimul numar al revistei Nature.
Sursa: Agerpres