Vezi VIDEO
Planetariul Baia Mare va functiona din luna iulie ca institutie de sine-statoare. Alesii maramureseni au aprobat ca observatorul astronomic sa fie despartit de Muzeul de Mineralogie si sa fie preluat in subordinea Consiliului Judetean Maramures. Hotararea va intra in vigoare la data la care Planetariul implineste 45 de ani de la infiintare.
Consilierii judeteni au aprobat infiintarea unui nou asezamant cultural: Complexul Astronomic Baia Mare. Acesta va fi noua denumire a Planetariului Baia Mare, care din 2006 si pana acum a fost o sectie a Muzeului de Mineralogie. Alesii maramureseni au considerat ca specificul activitatii desfasurate in cadrul acestei sectii „nu se integreaza deplin cu niciuna din institutiile de cultura”. In acest context, consilierii au decis ca se impune ca Planetariul sa functioneze „ca o institutie de cultura distincta, promovand stiinta si cultura in folosul publicului larg din judet si din regiune”.
Decizia votata in cadrul sedintei Consiliului Judetean de miercuri, 28 mai, va intra in vigoare la data la care se implinesc 45 de ani de la infiintarea Planetariului. In termen de 30 de zile de la aprobarea acestei hotarari va fi elaborat regulamentul de organizare si functionare, dar si organigrama si statutul de functii, care vor fi supuse aprobarii Consiliului Judetean.
„Prea multe modificari nu vor fi. Doar atat ca in continuare Planetariul se va numi Complexul Astronomic Baia Mare, iar activitatile pe care le vom desfasura vor fi mai multe. Pentru ca noi in continuare vom fi un centru cultural, un centru de excelenta in astronomie, avand in vedere ca suntem singurul Planetariu din tot arealul transilvan. Ba mai mult, probabil ca este si un cadou aceasta hotarare a Consiliului Judetean, pentru ca in data de 1 iulie Planetariul nostru aniverseaza 45 de ani de la infiintare”, a declarat seful Planetariului Baia Mare, Ioan Bob.
Odata cu modificarea structurii institutiei, sefii administratiei maramuresene au atras atentia conducerii Planetariului ca e obligatoriu sa continue proiectele incepute, aspect prevazut si intr-un amendament inclus in proiectul de hotarare al Consiliului Judetean. Principala investitie avuta in vedere este cea referitoare la achizitionarea pana la finele anului a unui proiector de ultima generatie. Valoarea totala a proiectului se ridica la peste 500.000 de euro, din care mai bine de 90% provin din fonduri europene, iar dotarea e una necesara in conditiile in care actualul echipament dateaza din 1969, de cand a fost pus in functiune observatorul astronomic.
„Noua institutie culturala va prelua implementarea proiectului PlaneTour, crearea unui produs stiintific, de turism stiintitic si o infrastructura transfrontaliera pentru o retea de turism stiintific in Maramures si Transkarpatia. Acest proiect, actualmente in derulare, vizeaza acest obiectiv si daca il facem parte separata, de sine statoare, vreau sa nu avem probleme cu implementarea proiectului si atunci era necesara introducerea acestui amendament”, a afirmat presedintele CJ Maramures, Zamfir Ciceu.
Finantarea institutiei se va asigura din venituri proprii si din subventii din bugetul judetean. Planetariul Baia Mare a fost pus in functiune in 1 iulie 1969. La acea vreme era primul planetariu public din Romania.
Sursa: Camelia Tocaci