Pasionatii de astronomie au parte de cateva nopti spectaculoase in mijloc de vara. Vineri, 31 iulie, ei vor putea urmari un fenomen inedit, denumit „Luna albastra”, iar pe 12 august vor avea parte de un spectacol oferit de curentul meteoric al Perseidelor.
Fiecare luna calendaristica include o noapte cu Luna plina, dar, intrucat ciclul lunar si anul calendaristic nu sunt chiar perfect sincronizate, astfel ca la aproximativ fiecare trei ani, o luna calendaristica include doua nopti cu Luna plina. Practic, satelitul natural al Terrei nu va avea o nuanta albastra, denumirea fenomenului avand legatura doar cu aparitia a doua Luni pline in decurs de 31 de zile.
„Este vorba despre cea de a doua Luna plina din aceeasi luna calendaristica, dar Luna nu va fi deloc colorata in albastru. Pe la inceputul secolului al 20-lea, a aparut un almanah al fermierilor din America, iar in acel almanah fiecare Luna plina dintr-o luna calendaristica era botezata intr-un fel. Astfel s-a ajuns ca aceasta a doua Luna plina sa fie denumita de fermieri Luna albastra”, a declarat directorul Centrului Astronomic Baia Mare, Ovidiu Ignat.
In noaptea de 12 spre 13 august, pe cerul Baii Mari vom avea parte de un alt spectacol. Este vorba despre maximul curentului meteoric al Perseidelor, un fenomen normal pentru aceasta perioada a anului si care poate fi observat, cel mai bine, dintr-o zona intunecata, situata in afara oraselor.
„Ca in fiecare an, in apropierea datei de 12 august are loc maximul curentului meteoric al Perseidelor. Acestea sunt, practic, particule de praf din coada cometei Swift-Tuttle, care intra in atmosfera terestra. De regula, acest curent meteoric da intre 200 si 300 de meteori pe ora, dar anul acesta va fi mai zgarcit cu noi si vom avea circa 60 de meteori pe ora. Deci daca vom vedea un singur meteor pe minut va fi foarte bine”, a explicat Ovidiu Ignat.
Acest fenomen nu trebuie confundat cu ploaia de stele, care inseamna cateva mii de meteori pe ora. Observarea meteorilor nu necesita instrumente speciale. Aveti nevoie doar de cateva haine ceva mai groase, pentru ca cerul ar trebui urmarit macar o ora, si o patura pe care sa stati intinsi pe spate pentru a evita durerile de gat si de coloana.
Sursa: Tania Purcaru