Astronomii au observat prin intermediul telescopului orbital Hubble doua aglomerari globulare de plasma aruncate in spatiu cu o viteza uriasa de o gaura neagra care s-au ciocnit una de alta ca intr-un joc galactic de biliard, transmite BBC.
Aceasta gaura neagra supermasiva se afla in centrul celei de-a sasea galaxii in ordinea stralucirii vizibile de pe Pamant iar jeturile de plasma pe care le proiecteaza in spate se deplaseaza cu 98% din viteza luminii. In cadrul acestui jet, un nucleu de plasma s-a ciocnit de un altul care se misca mai incet, oferindu-le astronomilor un spectacol in premiera absoluta.
„Nu am mai vazut asa ceva pana acum intr-un jet extragalactic”, a comentat Dr. Eileen Meyer de la Space Telescope Science Institute (STScI) din Baltimore, SUA. „Acest lucru ne ofera oportunitatea rara de a observa modul in care energia cinetica a coliziunii se disipeaza sub forma de radiatii”, a mai adaugat ea. Imaginile acestei coliziuni intre doua „bile de biliard” din plasma au fost obtinute de Hubble intr-un interval de timp de 20 de ani, iar consecintele coliziunii se vor derula timp de cateva decenii de acum inainte, oferindu-le astronomilor ocazia de a afla mai multe despre aceste misterioase si spectaculoase jeturi expulzate de gauri negre, ce pot fi foarte rar urmarite in spectrul vizibil al luminii.
Acest jet in care s-a produs coliziunea a fost observat pentru prima oara in imaginile obtinute de Hubble in 1992. Coliziunea a fost observata prin suprapunerea a patru imagini din respectiva regiune cosmica obtinute intre anii 1994 si 2014.
Astronomii sunt de parere ca acest jet este format din plasma puternic energizata, propulsata in spatiu de gaura neagra supermasiva din centrul galaxiei NGC 3862 – o galaxie eliptica aflata la aproximativ 260 de milioane de ani lumina de Terra. Profesorul de astrofizica Martin Hardcastle, de la Universitatea din Hertfordshire, Marea Britanie, a oferit o explicatie a fenomenului observat prin intermediul lui Hubble.
„Aceste nuclee de plasma se deplaseaza pe aceeasi directie prin jetul proiectat in spatiu de gaura neagra si asa cum este de asteptat, cele mai rapide dintre ele se vor ciocni cu cele mai lente. Atunci cand are loc o astfel de ciocnire se produce un soc hidrodinamic, ceea ce inseamna ca energia se transfera de la nucleul care se deplasa mai rapid la cel care se deplasa mai incet. Prin urmare, creste energia particulelor din jetul de plasma si se poate observa un efect de stralucire”, a sustinut el pentru BBC.
Descrierea detaliata a acestor observatii realizate prin intermediul lui Hubble si interpretarile formulate de oamenii de stiinta sunt publicate in ultimul numar al revistei Nature.
Sursa: Agerpres