O ciocnire catastrofala intre galaxia noastra, Calea Lactee, si Andromeda este inevitabila, dar peste patru miliarde de ani, potrivit previziunilor anuntate joi de Agentia Spatiala Americana, NASA. transmite AFP.
‘Modelul nostru corespunde statistic unei coliziuni frontale intre galaxia Andromeda si Calea Lactee’, a explicat Roeland van der Marel, astrofizician la Space Telescope Science Institute (STScI) din Baltimore, in cursul unei conferinte de presa.
Concluzia rezulta din masurarea vitezei si a directiei traiectoriei galaxiei Andromeda, operatie complicata realizata cu ajutorul telescopului spatial Hubble.
Andromeda, numita si M31, se afla in prezent la 2,5 milioane de ani-lumina (1 an-lumina este echivalent cu 9.460 de miliarde kilometri), dar se indreapta inevitabil spre Calea Lactee.
Atractia se datoreaza fortelor gravitationale exercitate de cele doua galaxii, precum si materiei negre invizibile care le inconjoara.
‘Dupa aproximativ un secol de speculatii in lumea stiintifica in legatura cu destinul Andromedei si al Caii Lactee, avem in sfarsit o idee clara cu privire al desfasurarea acestor evenimente cosmice in urmatoarele miliarde ani’, a mentionat Sangmo Tony Sohn, de la STScI.
Cu toate ca Andromeda se apropie de galaxia noastra de 2.000 de ori mai repede, vor trebui 4 miliarde de ani pana la coliziunea cu Calea Lactee.
In plus, simularile pe computer elaborate cu datele oferite de Hubble arata ca vor fi necesare alte 2 miliarde de ani, dupa intalnirea celor doua galaxii, pentru fuziunea lor completa.
Rezultatul va fi o singura galaxie, de forma eliptica, mult mai obisnuita in universul inconjurator, au explicat astronomii.
Calea Lactee, o galaxie plata, va fi complet transformata, prevad ei.
Soarele se va regasi intr-o noua regiune a galaxiei, dar Pamantul si sistemul nostru solar nu sunt in pericol sa fie distruse, subliniaza oamenii de stiinta.
Chiar si in cazul in care cele doua galaxii vor fuziona, stelele pe care le contin sunt foarte indepartate una de cealalta si ar putea sa nu se ciocneasca in timpul intalnirii, potrivit astronomilor.
Stelele se vor deplasa pentru a se regasi pe orbite diferite, in raport cu noul centru al galaxiei. Simularile arata ca sistemul nostru solar va fi, probabil, si el impins mult mai departe de miezul galaxiei, in raport cu situatia actuala.
Pentru a complica si mai mult acest eveniment, mica galaxie a Triunghiului (M33), invecinata cu Andromeda, se va alatura ulterior fuziunii, intrand in coliziune cu surorile sale mai mari. Exista, insa, o sansa redusa pentru ca M33 sa se loveasca mai intai de Calea Lactee, sustin cercetatorii americani.
Sursa: Agerpres