Vezi VIDEO
De astazi, 23 septembrie, este oficial toamna. Echinoctiul de toamna reprezinta momentul in care Soarele in miscarea sa aparenta anuala trece prin punctul de intersectie a eclipticii cu ecuatorul ceresc, ziua fiind egala cu noaptea in orice loc de pe Pamant. Echinoctiul are loc de doua ori pe an, primavara si toamna. De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeasi data datorita faptului ca anul calendaristic nu este egal cu anul tropic.
,,Ca in fiecare an, la inceputul ultimei decade din luna septembrie are loc echinoctiul de toamna. Pana prin anii 1940 echinoctiul de toamna a cazut chiar si in data de 24 septembrie, ultima data acest lucru s-a intamplat in 1943. De atunci pana in ziua de astazi si pana la sfarsitul acestui secol va fi sau pe 22 septembrie sau pe 23, predominant 22 septembrie. Anul acesta intr-adevar pe 23 septembrie la ora 11 si 20 a avut loc echinoctiul de toamna”, a precizat Ovidiu Ignat, directorul Complexului Astronomic Baia Mare.
Potrivit astronomilor, de azi am intrat oficial in anotimpul toamna, cu tot ceea ce inseamna asta. Zilele se scurteaza si noptile devin din ce in ce mai lungi.
,,Asta inseamna ca incepe toamna astronomica in emisfera nordica, respectiv primavara in emisfera sudica pentru ca in emisfera sudica avem echinoctiul de primavara. Astazi, in orice punct de pe pamant Soarele rasare exact in punctul cardinal est, apune exact in punctul cardinal vest. Ziua este perfect egala cu noaptea. Din acest moment, noaptea va fi mai lunga decat ziua. Acest lucru intamplandu-se pana la echinoctiul de primavara’’, a adaugat Ovidiu Ignat.
Cuvantul „echinoctiu” deriva din cuvantul francez „équinoxe”, care, la randul lui, provine din latinescul „aequinoctium”, format din „aequus” – „egal” si „nox”, „noctis” – „noapte”.
Sursa: Ana Pop