Vezi VIDEO
Spectacol astronomic in aceasta seara pe cerul municipiului Baia Mare. Daca albastrul infinit va fi senin, baimarenii vor putea sa vada cu ochiul liber Perseidele. Astronomii avertizeaza insa ca fata de anii trecuti aceste corpuri vor fi mai reduse la numar.
Perseidele sunt particule de praf din coada unei comete. Ele intra in atmosfera cu o viteza foarte mare, de pana la 72 de kilometri pe secunda, iar din cauza acestei viteze foarte mari si a frecarii cu aerul se aprind si ard in totalitate. Sunt insa si situatii in care astfel de corpuri lovesc pamantul si atunci acestea poarta numele de meteoriti.
“De regula, Perseidele dau intr-un an intre 200 si 300 de meteori pe ora dar anul acesta sunt extrem de zgarcite cu noi. Vom vedea undeva in jur de 60, asta in conditii ideale de vizibilitate. Acest lucru inseamna un cer bun, fara poluare luminoasa si fara nori pe bolta cereasca. Acest fenomen, insa, nu trebuie confundat cu ploaia de stele sau cu dusul meteori. Ploaia de stele este un fenomen extrem de spectaculos dar care apare, din pacate, extrem de rar”, a declarat Ovidiu Ignat, managerul Complexului Astronomic Baia Mare.
Ploaia de stele presupune vizualizarea a cel putin 1.000 de meteori pe ora, dar in aceasta seara vom vedea doar unul pe minut. Stelele cazatoare pot fi observate cu ochiul liber.
“Nu pot fi observate nici prin binoclu, nici prin telescop pentru ca au o viteza foarte mare si desi, aparent stiu punctul din care pornesc aceste corpuri, este foarte greu sa te dai cu telescopul dupa ele. Nu ai cum sa le prinzi in obiectiv decat daca ai un obiectiv extrem, extrem de mare. Dar, in principiu, aceste corpuri se observa foarte bine cu ochiul liber, undeva in afara orasului, deci fara poluarea luminoasa a orasului si cu cer senin”, a declarat Ovidiu Ignat, managerul Complexului Astronomic Baia Mare.
In 2015, activitatea Perseidelor a inceput, ca de altfel in fiecare an, pe data de 17 iulie si se va incheia in 24 august, in luna aceasta producandu-se maximul curentului Perseide.
Sursa: Simona Vasiac