Vezi VIDEO
Primul planetariu public deschis in Romania va fi dotat in maximum doi ani cu un proiector de ultima generatie. Prin programul de cooperare transfrontaliera ENPI ce implica tari precum Romania, Ungaria, Ucraina si Slovacia, pentru Planetariul din Baia Mare, ar urma sa fie achizitionat un proiector optico-mecanic, investitie care se ridica la peste 280.000 de euro. Dotarea e una necesara in conditiile in care actualul echipament dateaza din 1969, de cand a fost pus in functiune observatorul astronomic.
Un buget de peste 520.000 de euro e prevazut pentru implementarea proiectului “Pl@NETour” care vizeaza achizitionarea unei aparaturi de ultima generatie pentru Planetariul din Baia Mare. Proiectul se desfasoara in colaborare cu o organizatie neguvernamentala din Ujgorod, Ucraina si cu Laboratorul de cercetari spatiale din aceeasi zona.
“Acest proiect are ca esenta dotarea planetariului din Baia Mare. Se stie ca e primul planetariu public deschis in Romania in anul 1969 si de aceea echipamentul dateaza din acea perioada, e foarte vechi. Dorim sa dotam cu un echipament de ultima generatie , un proiector optico-mecanic, dar si partenerii din Ucraina, respectiv Laboratorul de cercetari spatiale va fi dotat cu un planetariu digital”, a spus managerul de proiect, Mihaela Lite.
Costurile noului echipament sunt ridicate, insa in maximum doi ani, ar urma sa fie finalizata aceasta investitie. “Finalizarea proiectului va fi in 22 de luni, noi speram cat mai curand sa demaram procedura de achizitie, dar aceasta dureaza mai mult, fiind un echipament deosebit de scump. In jur de 280.000 de euro va costa probabil echipamentul de proiector optico-mecanic. Este principalul echipament cu care se fac prezentarile in cupola”, a precizat Mihaela Lite.
Actualul proiector al planetariului dateaza din 1969, iar cu ajutorul acestuia se poate realiza “simularea unui cer stralucitor cu peste 5.000 de stele ce pot fi proiectate in interiorul cupolei”, astfel incat vizitatorii sa-si faca o imagine despre cum arata cerul instelat.
In cadrul aceluiasi proiect, “se vor face observatii sub cer liber in anumite puncte de observatie care vor fi identificate in cadrul proiectului si se va realiza o harta cu aceste puncte de observatie, care e nevoie sa fie usor accesibile si ferite de poluare luminoasa”, au mai punctat coordonatorii proiectului.
Sursa: Camelia Tocaci