Vezi VIDEO
Vesti bune pentru pasionatii de astronomie. In dimineata zilei de 6 mai va avea loc maximul curentului meteoric Eta Aquaride, atunci cand coada cometei Halley se va intersecta cu orbita Pamantului. Maramuresenii care vor dori sa observe indeaproape acest fenomen trebuie sa stie ca pot face acest lucru, cu ochiul liber, incepand din jurul orei 3:00 dimineata.
Curentul meteoric Eta Aquaride are loc in fiecare primavara, intre 19 aprilie si 28 mai. Ploaia de stele va fi vizibila si din emisfera nordica, insa cel mai bine ea va putea fi observata de locuitorii din emisfera sudica si de la tropice.
„Este vorba despre un curent meteoric, cel al Eta Aquaridelor, vizibil intre 19 aprilie si 28 mai, cu un maxim de activitate in noapte de 6 mai, atunci cand un observator, aflat in conditii ideale de vizibilitate, ar putea sa vada cel mult 55 de stele cazatoare intr-o ora. Din pacate, conditiile nu sunt cele mai fericite, deoarece constelatia Varsatorul, dinspre care ni se pare noua ca se imprastie meteorii, rasare foarte tarziu in noapte, in jurul orei 3:00. Din acest motiv curentul meteoric este vizibil din emisfera sudica”, a precizat Ovidiu Ignat, seful Planetariului Baia Mare.
Curentul meteoric al Eta Aquaridelor este doar primul astfel de fenomen din acest an. Impatimitii observatiilor astronomice vor mai putea urmari alte ploi de stele si in luna august, dar si in decembrie, atunci cand vor avea loc Perseidele si Geminidele.
„Sa speram ca vom avea mai mult noroc la stele cazatoare cu Perseidele si Geminidele. Perseidele sunt in august, atunci cand timpul pentru observatii astronomice este mult mai bun, este si un curent mai bogat, astfel ca in noaptea de 13 august se vor putea vedea pana la 100 de meteori pe ora. Geminidele din decembrie este un curent si mai bogat, dar din pacate atunci este mult mai frig si este mai greu de rezistat la observatii astronomice”, a explicat Ovidiu Ignat.
Conditiile ideale de observare a acestor fenomene astronomice sunt in afara orasului, in zone lipsite complet de poluare luminoasa.
Sursa: Tania Purcaru