Observatorul Austral European (ESO) a captat una dintre cele mai detaliate imagini de pana in prezent cu Messier 33, cea de-a doua mare galaxie situata in apropiere de Calea Lactee, transmite EFE.
Fotografia, realizata la Observatorul Paranal din Columbia, gestionat de ESO, arata cu o claritate deosebita stralucitoarele aglomerari de stele si nori rosiatici de gaz si praf care alcatuiesc aceasta spirala situata la aproximativ trei milioane de ani lumina de Terra, in constelatia Triunghiului.
Specialistii au folosit un telescop de observare de 2,6 metri – cu un camp de vizibilitate de doua ori mai mare decat Luna plina – , iar imaginea a fost creata prin suprapunerea mai multor clisee, dintre care unele cu filtre care permiteau doar trecerea luminii provenind de la hidrogenul gazos, ceea ce explica de ce „norii rosiatici de gaz care se gasesc pe bratele in spirala ale galaxiei ies in evidenta atat de puternic”, explica un comunicat al ESO.
Messier 33 isi datoreaza numele astronomului francez Charles Messier, care, in 1764, a situat galaxia la numarul 33 al faimoasei sale liste de nebuloase si roiuri de stele proeminente. Messier 33 face parte din Grupul Local de galaxii, care include Calea Lactee, Andromeda si alte aproximativ 50 de galaxii de dimensiuni mai mici.
ESO este prima organizatie interguvernamentala de astronomie din Europa si are cel mai productiv observator astronomic din lume. Sustinut de 15 state si avand sediul central in Germania, ESO gestioneaza trei observatoare astronomice de clasa internationala in Chile: La Silla, Paranal si Chajnantor.
Foto: scienceworldreport.com
Sursa: Agerpres