Exista mai multe planete decat stele in galaxia noastra, in care sistemul solar a fost considerat multa vreme o exceptie, arata un studiu publicat miercuri de o echipa internationala de astronomi si mentionat de AFP.
Stele inconjurate de planete: ‘Este regula mai degraba decat exceptia’ in Calea Lactee, spune Arnaud Cassan de la Institutul de astrofizica din Paris, principalul autor al studiului aparut in revista stiintifica britanica ‘Nature’.
Potrivit calculelor statistice ale echipei sale, in galaxia noastra exista 1,6 planete la o stea. Potrivit estimarilor astronomilor, 17% din stele au o planeta cu masa comparabila cu a lui Jupiter, 52%, planete de talia lui Neptun si 62%, niste ‘super-Terra’, planete de 5-10 ori mai mari decat Pamantul.
‘Se pare ca exista miliarde de planete cu mase asemanatoare Pamantului pe orbita din jurul stelelor din Calea Lactee’, afirma Daniel Kubas intr-un comunicat al Observatorului austral european (ESO) din Chile.
In timp ce echipa lui Arnaud Cassan s-a ocupat de stelele solitare, un alt studiu, publicat tot miercuri in ‘Nature’, arata ca 1% din stelele perechi (‘stele binare’) ar putea avea o exoplaneta gigant in jurul lor.
Galaxia noastra ar putea avea milioane de exoplanete cu mai multi Sori, arata William Welsh de la Universitatea din San Diego (SUA), a carui echipa a identificat doua noi planete de acest tip, cu ajutorul satelitului Kepler, care a permis deja depistarea primei planete asa-zis ‘circumbinare’, numita Kepler-16b.
Peste 1.700 de exoplanete au fost descoperite in 16 ani, dintre care doar in jur de zece prin ‘microlentila’, tehnica utilizata de echipa lui Arnaud Cassan, care a observat sase ani milioane de stele, cautand astfel de efecte de lupa.
Este un fenomen rar care se produce cand doua stele se aliniaza perfect in linia noastra de vizare: masa celei mai apropiate amplifica lumina celei mai indepartate. Einstein a aratat ca prezenta unei mase modifica traseul razelor luminoase.
Daca o planeta orbiteaza in jurul stelei, jucand rolul de lupa, ea contribuie si la efectul de amplificare a luminii. ‘Prin tehnica microlentilei, chiar si o planeta foarte mica poate fi descoperita daca exista o aliniere geometrica favorabila intre planeta si stea’, spune Cassan.
Studiul a vizat exoplanetele care s-ar putea afla intre 75 milioane de km – jumatatea distantei Pamant – Soare – si 1,5 miliarde de km de steaua lor si cu masa de la cinci ori mai mare decat Terra la de zece ori mai mare decat Jupiter.
Au fost depistate trei exoplanete de diferite marimi datorita a peste 3.200 de efecte de microlentile, intre 2002 si 2007. Este un rezultat ‘impresionant’ pentru aceasta tehnica, sugerand abundenta de exoplanete din galaxie, arata ESO.
Sursa: Agerpres