In aceste zile, autoritatile din Vima Mica si functionari ai Directiei Agricole evalueaza pagubele facute de o invazie fara precedent a mistretilor in zona. Satele Vima Mica, Vima Mare, Peteritea si Salnita au probleme mari din cauza atacurilor asupra culturilor semanate in toamna iar oamenii isi pun serios problema sa renunte la agricultura.
„Ne-au distrus culturile de porumb din toamna. Acum incep sa distruga si graul si fanetele. Mai anii trecuti nu erau atatia. Acum au fost vazuti si 50 de mistreti la un loc! Oamenii sunt dezavantajati. Legea spune ca ei trebuie sa-si apere culturile. In plus, cine sa-i asigure?”, a declarat primarul din Vima Mica, Ovidiu Daniel Roman.
Acesta intentioneaza sa ceara ajutorul vanatorilor pentru a se porni o ofensiva impotriva mistretilor care au dat atacul in zona.
La randul lor, autoritatile judetene sustin ca impuscare animalelor daunatoare ar fi singura solutie pentru a se salva culturile gospodarilor. „Sa faca o cerere spre AJVPS (n.n. Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi) pentru a se organiza acolo o goana sau o vanatoare in functie de ce au ei in fondul de vanatoare de acolo”, a aratat Mihai Saerli, director in cadrul Directiei Silvice Maramures, mentionand ca Vima nu e in aria de acoperire a institutiei.
Presedintele AJVPS, Radu George, a declarat ca, pentru o eventuala interventie in zona, pagubitii trebuie sa depuna o cere la primarie iar autoritatea locala sa convoace in 24 de ore o echipa formata din reprezentanti de la mediu, de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare, gestionari ai fondului de vanatoare, precum si cadre ale Directiei Agricole si din primarie.
“O sa facem (n.n. o vanatoare). S-a si recoltat de acolo, insa nu putem decat in cifra de recoltare aprobata de minister”, a subliniat Radu George.
O situatie similara se inregistreaza an de an si in zona Remeti pe Tisa, unde oamenii isi vad culturile distruse de mistreti. Una dintre explicatiile date de catre oficiali este ca activitatea din paduri – de la exploatari forestiere, la turistii cu masini de teren si ATV-uri – sperie animalele salbatice care-si largesc aria si ajung pe terenurile agricole.
Sursa: Alexandru Ruja