Incepand din luna septembrie, maramuresenii vor avea ocazia sa invete despre traditiile celtilor si gastronomia romana. Ei vor vor putea lua totodata lectii de olarit iar cei interesati vor avea prilejul sa realizeze cu mana lor imbracaminte pe modelul celei folosite de antici. Ineditele actiuni sunt organizate la Muzeul de Istorie si Arheologie din Baia Mare, care a castigat finantari pentru proiectul “Mari civilizatii ale antichitatii”.
Activitatiile vor fi impartite pe ateliere de creatie, care vor debuta pe 1 septembrie si care se vor desfasura, timp de opt saptamani, in fiecare weekend, chiar la sediul muzeului. Potrivit celor doi coordonatori ai proiectului, muzeografii Marius Ardeleanu si Raul Cardos, actiunile au fost impartite pe doua ateliere de creatie, intitulate: “Gustul lumii antice” si “Inmormantarile” la celti.
“In cadrul atelierului de gastronomie vom organiza si o expozitie in care vom prezenta un cuptor roman, doua mese din lemn, rafturi din lemn, precum si replici ale unor obiecte ceramice, cum ar fi oale, castroane, un vas pentru provizii si amfore. Originalitatea si estetica expozitiei vor fi intregite si prin intermediul atmosferei special create de reconstituirea unui mozaic, precum si de faptul ca peretii salii vor fi zugraviti cu culori si ornamente specifice casei romane”, a declarat in exclusivitate pentru eMaramures, Marius Ardeleanu.
Acesta sustine ca atmosfera va fi una unica deoarece participantii vor avea ocazia sa preparare bucate dupa retete romane si sa le serveasca in vase care sunt copii fidele ale celor din antichitate. Prezenta unor personaje imbracate in costume caracteristice epocii romane imperiale va condimenta manifestarile, o parte din vesminte urmand sa fie confectionate de coordonatorii proiectului.
In ceea ce priveste cel de-al doilea atelier de cratie, care vizaza traditiile de inmormantare la celti, se va realiza, de asemenea, o expozitie in care va fi reconstituita, in marime naturala, o scena funerara. Va fi ridicat inclusiv un rug funerar si doua morminte celtice – unul de inhumatie si altul de incineratie.
“De asemenea scena funerara va cuprinde si cateva personaje costumate in vestimentatie civila si militara celtica, personaje ce vor lua parte activ la etapele premergatoare trecerii celui decedat in viata de apoi”, a explicat Marius Ardeleanu.
In fundal, pe peretii salii, pentru a intregi atmosfera specifica epocii, va fi redata grafic o asezare celtica, precum si alte aspecte din timpul inmormantarii.
Fondurile alocate in acest an pentru cele doua expozitii si ateliere de creatie sunt de aproximativ 21.000 de lei. Proiectul a obtinut finantare pentzru o perioada de patru ani, in fiecare an urmand sa fie aleasa pentru prezentare o alta civilizatie.
Sursa: Anca Popescu