Bilantul atentatului cu bomba comis vineri in centrul capitalei norvegiene si al atacului armat din apropiere de Oslo, care a vizat o scoala de vara a organizatiei de tineret a Partidului Laburist aflat la putere, a crescut la cel putin 87 de morti. Sambata dimineata, politia din Oslo a anuntat ca armata si politia vor consolida securitatea in jurul cladirilor si institutiilor care ar putea fi amenintate in urma dublului atac, cel mai sangeros din Europa dupa atentatele de la 11 martie 2004 de la Madrid, soldate cu 191 de morti si aproape 2.000 de raniti si revendicate in numele al-Qaida de o celula islamista radicala.
Politia a anuntat vineri ca a arestat un suspect, un norvegian in varsta de 32 de ani.
Elementele postate de suspect pe Internet sugereaza ca acesta „are unele orientari politice care inclina spre dreapta si antimusulmane, dar este prea devreme pentru a spune daca acesta a fost un motiv pentru gestul sau”, a declarat comisarul de politie Sveinung Sponheim, pentru postul public de televiziune NRK.
Conform televiziunii TV2, suspectul este apropiat de mediile de extrema-dreapta si avea doua arme inregistrate pe numele sau, intre care o pusca automata. Aceste informatii nu au fost confirmate de politie, care refuza de asemenea sa confirme identitatea suspectului, vehiculata in presa.
Explozia uneia sau a doua bombe de mare putere in apropiere de sediul Guvernului norvegian si atacul armat de pe o insula din imprejurimile orasului Oslo par sa fie un atac concertat pentru a lovi regatul scandinav in inima sa.
Explozibili nedetonati au fost gasiti pe insula Utoeya, unde suspectul a deschis focul asupra participantilor la scoala de vara a organizatiei de tineret a partidului laburist, aflat la putere in Norvegia, a anuntat comisarul Sponheim.
Conform acestuia, explozia din apropierea sediului Guvernului s-a soldat cu sapte morti si noua raniti grav.
„Cel putin 80 de persoane au murit numai in cursul atacului armat” de pe insula Utoeya, a declarat la randul sau, in cursul noptii de vineri spre sambata, un purtator de cuvant al politiei, Are Frykholm.
Suspectul purta un pulover inscriptionat cu sigla politiei cand a fost arestat, dupa atac, dar el nu a lucrat niciodata pentru aceasta, potrivit comisarului.
Explozia a lovit un cartier in care se afla biroul premierului Jens Stoltenberg, care nu se afla acolo in momentul deflagratiei. Pe baza marturiilor, politia a vorbit despre „una sau doua bombe”.
Carnagiul de la scoala de vara a tineretului laburist, de pe insula Utoeya, a avut loc la scurt timp dupa explozie.
Barbatul a intrat in tabara pretinzand ca vrea sa asigure securitatea participantilor dupa explozia de la Oslo si a deschis focul asupra participantilor. Dupa arestarea lui, politia a declarat ca acesta are fara indoiala legatura cu atentatul din centrul capitalei.
Explozia s-a produs in cursul dupa-amiezii. Auzita de la cativa kilometri, ea a spart geamurile de la biroul premierului, iar impozanta cladire-turn era avariata pe toate fatadele.
Toate imobilele invecinate au fost de asemenea avariate. Conform principalului tabloid norvegian, Verdens Gang (VG), a carui redactie se afla foarte aproape de locul atacului, corpul unei persoane decedate atarna de cadrul unei ferestre spulberate.
Imaginile televiziunilor norvegiene prezentau imobile total desfigurate, trotuare pline cu cioburi de geam, fum desupra cartierului, numeroase ambulante si raniti plini de sange.
„Persoane zac in sange pe strada”, a afirmat o jurnalista de la postul public de radio NRK, prezenta in zona.
Politia a izolat rapid cartierul, unde se afla o masina neagra si unde alarmele cladirilor devastate sunau in gol, iar pompierii incercau sa stinga un incendiu.
Un purtator de cuvant al politiei le-a cerut rapid locuitorilor din Oslo sa „evite marile adunari” si sa se intoarca la casele lor.
„Mai multe zeci” de persoane au fost spitalizate pentru rani mai mult sau mai putin grave, a precizat el.
Caini politisti inspectau cartierul in cautarea altor explozibili.
Pe insula Utoeya, dupa atacul armat, numerosi tineri au incercat sa fuga inot si s-au aruncat in apa, potrivit martorilor.
„Am primit un SMS care spunea: Se trage, eu ma ascund”, a povestit prietenul unei tinere care participa la scoala de vara.
Statele Unite, NATO, Uniunea Europeana si numeroase alte tari au condamnat explozia si au prezentat condoleante.
Aceasta se pare ca este prima data cand regatul, stat membru NATO angajat in Afganistan si Libia, este lovit de un atentat cu bomba.
Sursa: Mediafax