O nouă metodă de înșelăciune pare să afecteze tot mai mulți români, care rămân cu pagube importante după presupuse comenzi.
Denumită metoda „Coletul”, aceasta constă în trimiterea, către destinatari, a unor colete cu diferite cumpărături fără ca aceștia să le fi comandat,
Persoanele care primesc aceste colete trebuie să plătească o sumă cuprinsă între 200-300 de lei, însă obiectele din interior valorează mult mai puțin decât atât.
„Una dintre metodele de înşelăciune folosite de infractori constă în primirea şi achitarea de către diferite persoane de bună credinţă a unor colete, care nu au fost comandate în realitate, de acestea.
Oamenilor le sunt solicitate pentru ridicarea acestor coletele, primite prin servicii de curierat, sume relativ mici, iar cei mai mulţi le acceptă crezând că au fost comandate de un alt membru al familiei.
Bunurile pe care le conţin însă, aceste colete au în realitate o valoare mult mică faţă de banii plătiţi pentru ridicarea lor, de exemplu o persoană plăteşte sume cuprinse între 200-300 de lei şi primeşte un produs care valorează mult mai puţin”, transmit polițiștii.
Pentru a nu fi înșelați prin această metodă, oamenii trebuie să verifice expeditorul și să îl contacteze pentru clarificări.
Un alt pas ar fi comunicarea cu familia și prietenii pentru a verifica dacă cineva a trimis un colet. În ultimul rând, polițiștii încurajează populația să raporteze incidente suspecte.
„Dacă suspectaţi o tentativă de fraudă, sesizaţi imediat incidentul la poliţie, prin SNUAU 112. Furnizaţi toate detaliile relevante pentru a ajuta la investigarea cazului.
În astfel de situaţii este important să fiţi prudenţi şi vigilenţi, pentru a nu deveni victime ale înşelăciunilor”, transmit polițiștii.