Furtul capacelor caminelor de canalizare, a caminelor de apometre sau gurilor de scurgere/vizitare reprezinta o problema cu care SC Vital SA se confrunta an de an. Pe langa costurile ridicate cu inlocuirea acestora, lispa acestor elemente din infrastructura de apa canalizare poate produce evenimente sau accidente cu victime omenesti.
In anul 2013, peste 650 astfel de capace din fonta, beton sau tabla au fost inlocuite de societate ca urmare a furtului sau distrugerii acestora. In urma sesizarilor cetatenilor sau a constatarilor echipelor din teren anul trecut au fost inlocuite 39 capace camine retele apa, 168 placi de beton la caminele de canal, 192 de capace din tabla la caminele de retele apa, 129 gratare de tabla la gurile de scurgere si alte 126 capace de camine cu contoare apa. Costurile pentru inlocuirea capacelor deteriorate sau lipsa se ridica la aproape 120.000 lei, preturile unui singur capac sau gratar variind intre 175 lei si 275 lei.
In cazul furturilor, acestea sunt savarsite in majoritatea cazurilor cu scopul valorificarii componentelor la societatile care realizeaza activitati de colectare a deseurilor industriale reciclabile. Dorim sa tragem un semnal de alarma pe aceasta cale, atat persoanelor care savarsesc aceste furturi cat si societatilor care se ocupa de achizitionarea acestor componente, ca aceste fapte sunt aspru pedepsite de Legea 38/7 aprilie 2014 de modificare a Ordonantei de urgenta nr. 31/2011 privind interzicerea achizitionarii de la persoane fizice a metalelor feroase si neferoase si a aliajelor acestora. Aceasta prevede, printre altele, la art. 1 “(1): Se interzice achizitionarea de la persoane fizice a metalelor feroase si neferoase si a aliajelor acestora utilizate in (…) infrastructura pentru furnizarea utilitatilor de energie electrica, apa-canal, (…) de tipul (…) capacelor caminelor de vizitare sau partilor componente si altele asemenea“ .
Nerespectarea acestor interdictii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 100.000 lei si 150.000 lei, si duce chiar la anularea autorizatiei de colectare a deseurilor industriale. Mai mult decat atat, “(5) Contravenientul are obligatia de a achita, pe langa amenda contraventionala, si un tarif cu titlu de tarif de despagubire, in cuantum egal cu valoarea elementelor in cauza, mentionate la alin. (1), si a manoperei aferente.” (art. 1 (5) Legea 38/7 aprilie 2014“.
In situatia in care observati lipsa acestor elemente de infrastructura, sau deteriorarea lor anuntati dispeceratul SC Vital SA la numerele de telefon 0262/215150, 1, 2. Societatea Vital incearca sa remedieze in cel mai scurt timp astfel de probleme semnalate, pentru ca ignoranta unor semeni sa nu pericliteze vietile celorlalti.
Sursa: SC Vital SA