Vezi VIDEO
Siguranta trecatorilor este pusa in pericol pe strada Vasile Lucaciu, in zona cladirii care a apartinut candva Tricomarului. Din imobil se desprind bucati de caramida, care ar putea face oricand victime. Oamenii sunt revoltati, mai ales ca, spun ei, situatia nu este noua, dar cu toate acestea nu se iau masuri concrete. Asta pentru ca problema este pasata dintr-o curte in alta. Conducerea Primariei Baia Mare sustine ca ar trebui sa intervina cei de la Inspectoratul de Stat in Constructii. Cei de la Inspectoratul in Constructii sustin insa contrariul: Primaria are obligatia de a interveni, pentru a fi luate masuri minime de punere in siguranta, astfel incat sa fie evitate accidentele.
Baimarenii aflati in trecere pe trotuarul din zona cladirii ce a apartinut candva Tricomarului sunt expusi unui real pericol: acela de a se trezi in orice moment cu o bucata de caramida in cap. Oamenii sunt nemultumiti si spun ca situatia este veche, dar ca nimeni nu ia masuri.
“Tot asa a fost si acum un an. E foarte mare pericol, ori sa vanda ori sa dea in chirie, trebuie sa faca ceva”, a remarcat unul dintre baimareni. Un alt cetatean sustine ca acea cladire “ e in paragina de vreo 5 ani”, dar nimeni nu intervine.
“Asta este, ce sa facem? Nu mi se pare normal, dar la noi in tara orice e normal. Cunosc situatia de aici. E un pericol real, trece un copil, trece cineva, iti cade o caramida in cap”, a explicat un alt trecator.
Sunt insa si baimareni care sustin ca e o problema modul in care se prezinta cladirea, dar ca nu-i afecteaza prea mult, pentru ca au deja o varsta…”Autoritatile sa vina, sa vada. Eu am imbatranit si nu ma simt in pericol”, a concluzionat baimareanul.
Autoritatile ridica din umeri atunci cand vine vorba despre cladirea in cauza. Viceprimarul municipiului Baia Mare, Mircea Dolha, a declarat ca a fost trimisa o adresa catre lichidatori pentru a interveni. Pe de alta parte, Dolha spune ca Inspectoratul de Stat in Constructii ar trebui sa ia masuri.
“Fiind un caz special si fiind firma in faliment, vom face adresa catre lichidatori, pentru ca ei se ocupa de cladirea respectiva. In mod normal trebuie sa intre pe fir Inspectoratul in Constructii, ei sunt cei care se ocupa efectiuv de cladire. Ei ar trebui sa contacteze lichidatorii”, a afirmat Mircea Dolha.
Numai ca reprezentantii Inspectoratului de Stat in Constructii au o alta parere: de aceasta problema trebuie sa se ocupe primaria.
“Obligatia revine primariei pentru a lua masuri de punere in siguranta. Ei au buget, e pe raza lor de competenta, noi suntem inspectie, verificam si pana la urma tot la ei ajungem, pentru ca ii sesizam ca este acolo o problema”, a precizat seful Inspectoratului de Stat in Constructii, Ion Manea.
Nu este insa singura cladire cu probleme din municipiu, pentru ca exista astfel de imobile aflate in stare avansata de degradare si in alte zone, in special in Piata Millennium. De cele mai multe ori se iau doar masuri minime de punere in siguranta, pentru ca trecatorii sa nu aiba de suferit.
“Problema apare pentru ca nu au un proprietar, multe sunt in litigiu. Mai sunt situatii de astea in centrul vechi, cladiri revendicate. Daca nu au proprietar nu vine nimeni sa investeasca. Se fac minime interventii sa nu pateasca cineva ceva. Se iau doar masuri de siguranta sau se pun panglici, sa ocoleasca oamenii zona”, a adaugat Ion Manea.
Sursa: Camelia Tocaci