Limitarea accesului vizitatorilor in spitale din Baia Mare ramane in vigoare, pentru ca in continuare se inregistreaza un numar crescut de infectii respiratorii. Masura de preventie a fost impusa la finalul saptamanii, dupa ce s-a semnalat o incidenta crescuta a virozelor la nivelul judetului. Medicii maramureseni au negat existenta unui virus gripal mutant, care ataca indeosebi tinerii, informatie care s-a vehiculat in ultimele zile si in legatura cu imbolnavirile din Maramures.
Specialistii au aratat ca gripa se transmite usor de la om la om datorita conditiilor favorizante cum ar fi aglomerarile urbane, colectivitatile de copii si adolescenti si de aici si masurile de restrictionare a accesului in unitatile medicale.
Gripa se manifesta prin simptome respiratorii si fenomene toxice generale, putand evolua uneori spre forme grave. Specialistii au aratat ca o complicatie este sindromul Reye, o boala cu efecte grave asupra creierului (coma, delir), dar si ficatului (nivel ridicat de enzime ale ficatului in sange). Acesta afecteaza copiii cu varsta cuprinsa intre 4 si 16 ani si apare in general in perioada in care exista epidemii (iarna) sau dupa o gripa. Sindromul Reye se manifesta la cateva zile (1-14) dupa o infectie virala.
Semnele aparitiei acestui sindrom sunt strans legate de o infestare anterioara cu un virus. Fie ca este vorba despre infectia tractului respirator, fie diaree cauzata de o inflamatie sau gripa, simptomele acestui sindrom apar la cateva zile dupa activarea virusului. In multe cazuri, pacientii sunt tratati fara probleme, in altele insa au nevoie de atentie speciala deoarece starea lor se poate agrava.
Simptomele includ ameteala, greata, varsaturi, slabiciunea organismului. Copilul poate manifesta comportament irational si ritmul respiratiei lui creste foarte mult. Daca boala se agraveaza copilul se sufoca, are pupilele dilatate si este supus riscului de a intra in coma. Ficatul este marit, febra este rareori intalnita.
Ar fi de precizat insa ca sindromul Reye este rar: un caz la 100.000 de oameni. Este deseori suspectat in situatia in care copilul a suferit o infectie virala si are varsaturi sau delireaza. Adultii trebuie sa manifeste insa atentie in tratarea copiilor. Ministerul Sanatatii a avertizat ca utilizarea unor medicamente precum aspirina pentru tratarea gripei pare sa aiba legatura cu aparitia acestui sindrom, desi nu este dovedit stiintific.
Specialistii au aratat ca aspirina si alte medicamente pe baza de salicilina nu trebuie utilizate pentru tratarea gripei sau a altor infectii virale. Indiferent de tipul infectiei, nu este recomandat sa administrati unui copil mai mic de 12 ani aspirina. Aceasta trebuie administrata doar daca exista prescriptie medicala.
Sursa: Ioana Osan
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult