Aproape două tone de carne şi produse din carne au fost confiscate de inspectorii ANSVSA în urma controalelor efectuate în ultimele două săptămâni. Inspectorii sanitari-veterinari au verificat, în perioada 5-20 decembrie 2018, 4.592 de obiective (unităţi de industrie alimentară, pieţe agro-alimentare şi unităţi de vânzare cu amănuntul) şi au realizat 427 de controale în trafic, împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratelor de Poliţie judeţene.
„A fost confiscată o cantitate de 1.858 kg de produse alimentare neconforme (carne şi produse din carne), 65 de litri de lapte şi 7 kg de peşte. În urma controalelor realizate în trafic au fost confiscaţi 11 porci vii cu greutatea totala de 1.030 kg şi 4 carcase de porc cu o greutatea de 513 kg. Porcii au fost eutanasiaţi şi carcasele distruse. Toate produsele neconforme au fost dirijate către unităţi de neutralizare, pentru a fi distruse”, precizează instituţia.
În urma neregulilor identificate, 294 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate. Valoarea se ridică la 785.910 de lei şi emiterea a 4 ordonanţe de suspendare şi 3 ordonanţe de interzicere a activităţii, potrivit Observator.
Printre deficienţele identificate şi sancţionate, s-au numărat: depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; comercializarea produselor alimentare fără respectarea condiţiilor de igienă sau în spaţii neînregistrate sanitar veterinar; manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; nerespectarea legislaţiei în vigoare privind ambalarea şi etichetarea produselor alimentare; lipsa documentelor care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor; transportul cărnii şi al produselor din carne provenite din zonele de restricţie, ca urmare a evoluţiei pestei porcine africane (PPA); transportul de animale neidentificate, fără documente sanitare veterinare, transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar veterinar; personal fără echipament de protecţie.
Conform ANSVSA este interzisă comercializarea porcilor, cărnii şi produselor din carne provenite din zonele de restricţie, ca urmare a evoluţiei pestei porcine africane (PPA). Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor este sancţionată cu amenzi de până la 40.000 de lei!