Numărul persoanelor care au nevoie de asistență medicală de urgență din partea specialiștilor Spitalului Județean de Urgență “Dr Constantin Opriș” din Baia Mare, după ce au consumat ciuperci este în continuă creștere. Ultimul caz de intoxicație cu ciuperci a fost tratat în noaptea de luni spre marți.
“Pacientul a ajuns în stare gravă, cu agitație psihomotorie intensă. A fost stabilizat în UPU și internat pe secția ATI interne. În prezent, starea acestuia s-a ameliorat”, a precizat dr. Dan Roman, medic șef UPU-SMURD Baia Mare.
În primele 11 zile ale lunii iunie, la Unitatea de Primire Urgențe au ajuns 4 pacienți după ce s-au intoxicat cu ciuperci.
Specialiștii recomandă populației să trateze cu maximă seriozitate acest subiect, având în vedere consecințele foarte grave care pot fi provocate de consumul ciupercilor și atenționează că trebuie să se prezinte la urgență, imediat ce identifică primele simptome.
„Vă reamintim că, simptomele intoxicației cu ciuperci se clasifică în funcție de perioada de incubație a tipului de ciuperci care provoacă intoxicația. În cazul celor cu perioadă scurtă de incubație, simptomele apar foarte repede (15 minute-3 ore) de la consumul ciupercilor și se manifestă prin dureri abdominale, tegumente umede, pupilă micșorată, halucinații, tulburări nervoase, hipotensiune arterială, abundența salivației etc. Mai gravă este situația în cazul intoxicației cu ciuperci cu incubație lungă, informează dr. Dan Roman, medicul coordonator al Unității de Primire Urgențe a Spitalului Județean. Semnele apar după 12 ore de la consum și se manifestă prin grețuri, vărsături, diaree, icter, tulburări neurologice, afecțiuni hepatice și renale, hemoragii. În aceste situații, este posibil ca, fără un tratament corespunzător, după 2 zile de la ingestie să se instaleze coma și, ulterior, decesul persoanei în cauză.” – spun reprezentanții Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare