In sezonul rece, majoritatea afectiunilor se acutizeaza, din cauza schimbarilor de temperatura, dintre acestea locul al doilea ca frecventa in topul infectiilor din organism ocupandu-l infectiile urinare, cele mai afectate de aceasta boala fiind femeile.
Potrivit unei informari a Centrului Focus, statisticile indica faptul ca una din cinci femei risca sa dezvolte aceasta boala in cursul vietii, pe cand la barbati se inregistreaza o frecventa mai mica, dar o intensitate mai mare a impactului.
Infectia urinara este o afectiune provocata de diferiti agenti patogeni precum bacterii, fungi si paraziti. In functie de localizarea la nivelul aparatului urinal se poate vorbi despre: infectie uretrala, infectie vezicala si infectie a rinichilor sau pielonefrita.
„Cea mai frecventa cauza poate fi infectarea cu Escherichia Coli, o bacterie existenta in intestinul gros al omului, care, atunci cand ajunge in tractul urinal, provoaca infectia. Alti microbi care dauneaza sunt Klebsiela, pseudomonas, stafilococ, chlamidia sau paraziti precum Tricomonas”, a explicat Teofil Rosu, medic specialist boli interne la Centrul Medical Focus.
Simptomele variaza in functie de varsta, sex si localizarea infectiei la diferitele niveluri ale tractului. Printre acestea se numara: nevoia de a urina frecvent, durere la urinare, senzatia de arsura, usturime, culoarea diferita a urinei, dureri in zona abdomenului inferior, dureri coliative in lojile lombare.
Pentru a evita cronicizarea infectiilor urinare prin ascensiunea lor pana la rinichi, un prim tratament recomandat este cel igieno-dietetic, bazat pe consumul de lichide suficiente pentru a crea o diureza corespunzatoare spalarii cailor urinare (apa, ceaiuri de cozi de cirese, matase de porumb). Pe baza antibiogramei date de analiza de urocultura se realizeaza si tratamentul antibiotic.
Sursa: Agerpres