VeziVIDEO
Pentru hoti, Baia Mare este orasul tuturor posibilitatilor. Pe langa portofele, telefoane si genti, in municipiul de resedinta al Maramuresului se fura si… indicatoare rutiere. Cei banuiti ca au ridicat aceasta practica paguboasa la rangul de meserie sunt “strangatorii” de fier vechi. Ultimul indicator facut nevazut este cel care semnala trecerea de pietoni de la intersectia strazilor Oltului si Horea din municipiu. Reprezentantii administatiei locale recunosc ca ritmul disparitiilor este alarmant: se fura un indicator la doua zile.
Indicatoarele rutiere sunt la mare cautare in Baia Mare. Insa nu de catre soferi, ci… de hoti. Acestia si-au facut un obicei din a le fura si a le valorifica la centrele de preluare a fierului vechi. Ultimul indicator cazut prada hotilor este cel de langa Gradinita nr. 8, care semnaleaza trecerea de pietoni care traverseaza strada Oltului, la intersectia cu Horea.
“Mi se pare anormal sa nu existe semnul de circulatie. E periculoasa absenta sa, deoarece se pot naste evenimente rutiere. Oricum, asta e nimic! In alte zone, cum e bulevardul Bucuresti, spre exemplu, sunt indicatoare, dar sunt ascunse printre frunze. Ar trebui sa fie mai mult control asupra acestor semne”, crede Florin Babiciu, conducator auto.
Oamenii se plang ca lipsa semneleor rutiere ar putea duca in orice moment la tragedii.
“E foarte periculos ca nu exista acest semn de circulatie, mai ales ca ne aflam in apropierea unei unitati de invatamant. Era sa ne spulbere pe trecere”, spune Liviu Moldovan, un baimarean care isi ducea fiul de mana.
Reprezentantii administratiei locale sustin ca semnele de circulatie sunt furate ori vandalizate frecvent in Baia Mare.
“Este posibil sa nu mai existe semnul de circulatie de la intersectia strazilor Oltului si Horea. Nu m-ar mira, deoarece se fura sau se vandalizeaza peste 200-250 de indicatoare rutiere din Baia Mare pe an. La totalul de peste 4.000 este un procent destul de mare, mai ales ca un semn de circulatie costa intre 60 si 70 lei”, a declarat pentru eMaramures.ro Vasile Barbul, seful Directiei Servicii Publice din cadrul Primariei Baia Mare.
Hotii de indicatoare produc bugetului local o paguba de peste 130 milioane lei vechi pe an, deoarece semnele de circulatie degradate sau disparute trebuie inlocuite, conform contractului, de catre societatea Drusal. Practic, la mai putin de doua zile, municipalitatea este nevoita sa inlocuiasca un astfel de indicator.
Sursa: Catalin Tineghe