Șoferii vor putea circula pe drumurile expres din România cu o nouă limită de viteză. În cursul zilei de astăzi, Klaus Iohannis a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului privind circulația pe drumurile publice .
Din 21 aprilie, țara noastră are primii kilometri de drum expres. Este vorba de cei 16 km care ocolesc Balșul, făcând parte din proiectul de 120 de kilometri de drum expres de la Craiova la Pitești. Proiectul nu este finalizat, ci se află în diferite stadii de execuție.
Circulația pe drumurile expres este interzisă pentru pietoni, vehiculelor cu tracțiune animală, trotinete electrice sau mopede, tractoare agricole sau forestiere, mașini autopropulsate pentru lucrări agricole și autovehicule cu gabarit depășit.
De asemenea, circulația va fi interzisă și pentru autovehiculele fără autorizație specială de transport eliberată de administratorul drumului public, conform reglementărilor în vigoare, dar și vehiculelor care, prin construcție sau alte cauze, nu se pot deplasa cu viteze mai mari de 50 de kilometri pe oră.
Actul normativ a fost promulgat astăzi de către Klaus Iohannis, însă adoptat de Camera Deputaților pe 13 aprilie, la inițiativa fostului ministru al Transporturilor și deputat USR, Cătălin Drulă.
Potrivit noilor modificări aduse Codului Rutier, limitele maximă de viteză în afara localităților, pentru autovehiculele din categoriile A și B sunt următoarele:
130 km/h pe autostrăzi
120 km/h pe drumurile expres
100 km/h pe drumurile naționale europene
90 km/h pe celelalte categorii de drumuri
Limitele de viteză pentru autovehiculele din categoriile C, D și D1 sunt:
110 km/h pe autostrăzi
100 km/h pe drumurile expres ( în trecut erau 90 km/h)
90 km/h pe drumurile naționale europene
80 km/h pe celelalte categorii de drumuri
Pentru categoriile A1, B1 și C1 limitele de viteză vor fi următoarele:
90 km/h pe autostrăzi
85 km/h pe drumurile expres (în trecut erau 80 km/h)
80 km/h pe drumurile naționale europene
70 km/h pe celelalte categorii de drumuri