Vezi VIDEO
Pe timp de criza, apar tot mai multi escroci care profita de naivitatea oamenilor. Este si cazul unei firme care promite baimarenilor premii senzationale in cazul in care razuiesc… un loz. Ciudat este faptul ca toate lozurile sunt castigatoare, iar “fericitii” sunt trimisi sa apeleze un numar de telefon cu suprataxa, pentru a intra in posesia marelui premiu: un CD care contine un curs intensiv de engleza sau germana in valoare de 300 lei. Teapa a fost semnalata si in alte orase. In Craiova, s-a produs o adevarata “isterie”, oamenii cazand in plasa sarlatanilor si incarcandu-si “la greu” facturile telefonice.
In pericol de a fi trasi pe sfoara. In aceasta situatie se regasesc baimarenii care au primit in cutiile postale tichete verzi care promit castiguri fabuloase. Pe lozuri scrie cu litere de-o schioapa “Verde… Hop si… mult noroc!”. Razuind, participantii se pot alege cu ”premii in valoare de 300 lei si multe alte castiguri”. Ciudat este ca dupa operatiunea de razuire a casetei speciale, totii sunt declarati castigatori. Doar ca premiile sunt inca departe.
Participantii la marele concurs trebuie sa sune la un numar de telefon cu suprataxa, disponibil doar intre anumite intervale orare ori sa trimita mail-uri cu datele personale. Tariful la telefon este de 1,5 euro/minut + TVA. Dupa ce si-au divulgat datele si si-au incarcat facturile telefonice, marii castigatori descopera ca premiul in valoare de 300 lei este, de fapt, un curs intensiv de limba engleza sau germana, pe suport electronic. Castigatorii pot comanda apoi un produs in valoare de 375 – 675 lei, dupa care au posibilitatea de a intra, “fara tragere la sorti”, in posesia unui premiu suplimentar din cadrul promotiei, respectiv un DVD player, un aparat foto digital si un televizor cu diagonala 50.
Pliante de acest gen au fost distribuite si in alte orase din Romania – Dej ori Craiova – iar cei care sperau in castiguri colosale au ajuns apoi la politie cu reclamatii. Nu de mult, lozurile castigatoare au ajuns si in cutiile postale ale baimarenilor din cartierul Sasar. Acestia spun ca le-au vazut, dar s-au aratat putin neincrezatori.
“Am vazut lozul si l-am luat din posta, dar nu l-am razuit. Nu am incredere in chestii de astea. M-o mai sunat cineva nu de mult sa imi propuna sa sun la nu stiu ce numar si sa urmez niste instructiuni. Nu cred in povesti de astea”, spune o baimareanca.
Sunt insa si oameni care s-au aratat interesati de lozuri, pe care le-au razuit din curiozitate. “Am vazut ca e castigator, dar nu am sunat la numarul de telefon afisat, pentru ca am vazut ca are tarif special. Nu stiu ce sa zic, nu am stiut ca pot sa castig doar un CD”, zice o alta baimareanca din Cartierul Sasar.
Oficialii de la Protectia Consumatorului atrag atentia oamenilor sa fie cu bagare de seama in situatii de acest gen.
“Le recomand cetatenilor sa nu dea curs acestor concursuri, in conditiile in care nu au toate informatiile necesare. In cazul in care au cazut in plasa unor astfel de escrocherii, ii sfatuiesc sa se adreseze Comisariatului Judetean de Protectie a Consumatorului. Daca nu exista o adresa de contact, cel mai bine ar fi ca acesti oameni sa se adreseze politiei, pentru ca noi nu suntem detectivi particulari”, a explicat Valentin Breban, directorul coordonator al Comisariatului Regional de Protectie a Consumatorului, cu sediul la Satu Mare.
Si totusi, de ce atat de multi oameni pagubiti in ultima vreme? Psihologul Camelia Calauz a explicat faptul ca numarul atat de mare de escrocherii este cauzat de lipsurile pe care romanii le au pe fondul crizei financiare.
“Oamenii doresc sa se imbogateasca rapid si de a castiga bani datorita lipsurilor de natura financiara cu care se confrunta. Din acest motiv, riscul de a deveni manipulati este mai mare decat de altadata”, a precizat psihologul Camelia Calauz.
Autoritatile locale atrag atentia ca sunt legate de maini si de picioare daca oamenii nu vor sesiza organele legii ca au fost inselati. Pana atunci, pliantele “verde hop” vor invada cutiile postale ale baimarenilor, fara ca acestia sa stie ca sunt in pericol de a fi tepuiti.
Sursa: Catalin Tineghe