Autoritatile americane din domeniul sanatatii trag un semnal de alarma: consumata in cantitati mari, cafeina poate fi periculoasa, ea existand si in produse in care nu ne-am astepta sa fie, scrie lepoint.fr.
Cafeina este ‘un stimulator al sistemului nervos si al sistemului cardio-vascular. Este un mic element de dopare, care actioneaza si asupra muschilor’, spune Florence Rossi-Pacini, dietetician si nutritionist. Cafeina actioneaza impotriva senzatiei de oboseala, determinand un spor de energie. Prin urmare, consumata in cantitati moderate, aceasta substanta naturala are efecte benefice.
Problema este ca oamenii consuma cafeina fara sa stie. Ea este prezenta in cafea si ceai (circa 80 mg intr-o ceasca), dar si in multe alte produse. Medicamentele impotriva durerii sau racelii (aspirina, paracetamol), precum si unele suplimente alimentare pot contine si ele cafeina. Se gaseste si in alimente consumate aproape zilnic, de la ciocolata (100 mg in 250 g) si guma de mestecat la bauturi pe baza de cola (intre 30 si 50 mg la 33 cl) si energizante. Acestea din urma contin cele mai mari cantitati de cafeina: 180 mg la fiecare doza.
Consumata in cantitati mari, cafeina poate avea efecte neplacute. FDA (Food and Drug Administration) a facut public decesul unui barbat de 40 de ani care ar fi fost cauzat de un consum mare de guma de mestecat energizanta. Este fara indoiala un caz extrem, insa peste 1,2 g de cafeina pe zi creeaza organismului unele probleme. Aceasta cantitate este atinsa usor cu cafea, cola, bauturi energizante si ciocolata in cantitati mari.
‘Din ianuarie 2013, producatorii sunt obligati sa indice prezenta cafeinei in articolele vandute, dar nu trebuie sa mentioneze si cantitatea’, arata Florence Rossi-Pacini. Ea considera ca principalul pericol il constituie consumul de bauturi energizante, foarte apreciate de tineri, care le asociaza adesea cu alcoolul. Este o combinatie cu adevarat nefasta. ‘Cafeina si alcoolul au efecte diuretice. Cine le consuma impreuna risca sa se deshidrateze. Fiind dulci, se consuma cu mare placere, de unde si pericolul’, spune specialista.
Consumata in cantitati mici, cafeina este stimulatoare, contribuind la cresterea atentiei si a capacitatii de concentrare. In cantitate prea mare, poate provoca tulburari ale somnului, iritatii gastrice, cresterea presiunii arteriale, tahicardie, stres si anxietate. ‘La persoanele care prezinta factori de risc (diabetici, persoane slabe de inima), poate provoca tulburari cardiace’, adauga Rossi-Pacini.
Prin urmare, cafeina nu este un produs inofensiv. Chiar daca decesul americanului de 40 de ani este un caz exceptional, se recomanda totusi prudenta in consumarea acestui ‘drog’, specialistii avertizand ca oamenii se comporta diferit in ceea ce priveste efectele cafeinei.
Sursa: Agerpres