Cuburile de gheata sunt cea mai populara solutie de a pastra bauturile reci, in special in lunile calduroase de vara. Putini dintre noi stiu insa la ce riscuri se expun atunci cand le folosesc. Iata caght de periculoase sunt, de fapt, cuburile de gheata.
Gheata a fost folosita din cele mai vechi timpuri pentru conservarea alimentelor perisabile dar si pentru racirea aerului si a bauturilor. Pana la inventarea aparatelor mecanice de refrigerare insa, gheata era recoltata in timpul iernii, din raurile si lacurile inghetate, ori de pe muntii inalti si pastrata, apoi, tot timpul anului, in constructii speciale, de regula subterane.
Un astfel de depozit a fost construit in Mesopotamia acum aproape 4.000 de ani, conform unei tablete cuneiforme. Ulterior, chinezii, cu o mie de ani inaintea erei noastre, macedonenii condusi de Alexandru cel Mare ori romanii, in vremea Imperiului, au folosit aceasta metoda, dar gheata a devenit cu adevarat populara abia la inceputul secolului al XIX-lea. Pana atunci, conservarea alimentelor si racirea bauturilor si a preparatelor in acest fel, practici dificile si costisitoare, erau rezervate doar celor bogati si puternici.
Apoi, omul de afaceri american Frederic Tudor a inceput sa recolteze gheata de pe lacurile din apropierea orasului Boston si sa o exporte catre insulele din Caraibe si chiar Europa sau America de Sud. Printre clientii sai nu se regaseau doar cei din elita societatii ci si patronii noilor afaceri cu peste, lactate ori bauturi alcoolice, care aparusera in marile orase. Cererea de gheata a dus la cresterea concurentei si la aparitia altor companii asemanatoare astfel ca, pana la jumatatea secolului al XIX-lea, produsul se regasea deja in cele mai multe dintre casele din mediul urban.
Ulterior, frigiderele electrice au introdus gheata artificiala, care poate fi produsa acasa, in orice anotimp, eliminand nevoia recoltarii acesteia de pe lacurile si raurile inghetate si a livrarii pana la client. In prezent, aparatele frigorifice capabile sa inghete apa se regasesc in marea majoritate a locuintelor si din ce in ce mai multi oameni se folosesc de cuburile de gheata pentru a-si pastra bauturile reci.
Iata ce riscuri presupune insa aceasta metoda:
* Bacterii
In general, in tarile dezvoltate, autoritatile reglementeaza calitatea apei potabile, stabilind un numar maxim admis de bacterii la fiecare centimetru cub, precum si anumiti parametri chimici si microbiologici. Astfel, cuburile de gheata produse cu apa de la robinet ar trebui sa fie sigure pentru consum, relateaza Huffington Post. Din pacate insa, aparatele de refrigerare individuale nu sunt controlate, astfel ca apa poate sa fie contaminata in timpul procesului de inghetare.
Un studiu realizat pe automatele de gheata de la restaurantele din Las Vegas, Statele Unite, a aratat ca 33.3% dintre mostrele obtinute depaseau reglementarile EPA (n.r. Environmental Protection Agency, agentia de protectie a mediului, in limba engleza) privind numarul de bacterii heterotrofe si 72.2% prezentau urme posibile de bacterii coliforme. Din pacate, acest lucru inseamna ca, probabil, si alte alimente din restauranteprezinta aceleasi caracteristici si chiar daca nu, riscul ca acestea sa devina contaminate in contact cu gheata este unul crescut, spune Pritish Tosh, medic de boli infectioase si cercetator la Mayo Clinic.
* Mucegai
Martin Bucknavage, asociat al departamentului de stiinta alimentara din cadrul Universitatii Pennsylvania, spune ca mucegaiul este probabil principalul vinovat in cazul contaminarii ghetii. Din pacate, acesta se gaseste frecvent in masinile de gheata din restaurante si, uneori, apare si in frigiderele si congelatoarele din gospodarii. Temperatura scazuta din congelatoare impiedica, de obicei, dezvoltarea acestuia, dar problemele apar atunci cand aparatele sunt oprite si pornite in mod frecvent. ” Daca masina de facut gheata ori frigiderul dumneavoastra inceteaza sa functioneze pentru o vreme, curatarea acestora este necesara inaintea folosirii”, spune Bucknavage.
* Alte surse de contaminare
Daca folositi un cleste pentru gheata fara a va spala pe maini si il puneti apoi la loc in frapiera, cuburile pot fi contaminate cu bacteriile care se afla deja pe maini ori pe cleste. La fel, daca scoateti gheata din tava cu mainile goale, fara a va spala, cuburile si bautura pot fi contaminate. Acest lucru poate sa cauzeze probleme serioase de sanatate sau chiar moartea, asa cum s-a intamplat in cazul unui baiat de 15 ani din Statele Unite. „Cei mai multi nu realizeaza riscul la care se expun. [gheata contaminata] nu miroase diferit, nu arata diferit, bacteriile sunt microscopice. Nici nu ai sti ce s-a intamplat”, spune Debra Huffman, microbiolog la Universitatea din South Florida.
Un studiu realizat in 49 de restaurante, baruri si hoteluri din Chicago, in anul 2007, a aratat ca in 20% dintre acestea gheata era contaminata cu un numar mare de bacterii fecale coliforme. „Clestii pentru gheata trebuie curatati, la fel ca orice alta ustensila de bucatarie. Iar cuburile nu trebuie scoase cu mainile goale din masina de facut gheata, pentru ca acestea sunt o potentiala sursa de bacterii”, spune Bucknavage.
Desi prezenta acestor contaminanti este nelinistitoare pentru cei mai multi dintre noi, riscurile de sanatate pe care le exercita asupra unui sistem imunitar sanatos sunt relativ reduse. Atat Pritish Tosh cat si Martin Bucknavage spun ca, desi ocazional unii virusi mortali se transmit prin intermediul ghetii, aceste situatii sunt extrem de rare. Ca masuri de precautie, acestia recomanda curatarea frecventa a aparatelor de refrigerare si a ustensilelor de bucatarie, precum si evitarea barurilor si a restaurantelor care par murdare, pentru ca, probabil, in astfel de locuri normele de igiena nu sunt respectate.
Sursa: Mediafax