Barbatii care mananca mai mult de trei felii de sunca pe zi sunt de doua ori mai predispusi sa moara de insuficienta cardiaca. Acesta este rezultatul unui nou studiu ce confirma legatura, deja stabilita, intre consumul de carne procesata si riscul de deces.
Noua cercetare, realizata in Suedia, este prima care distinge intre efectele carnii rosii procesate si ale celei neprocesate. Potrivit rezultatelor, carnea procesata are un impact mare asupra insuficientei cardiace si ratelor de deces, ceea ce nu se intampla si in cazul carnii neprelucrate.
Realizat pe un esantion de peste 37.000 de barbati cu varste intre 45 si 79 de ani si monitorizati timp de aproape 12 ani, studiul arata ca riscul de deces ca urmare a insuficientei cardiace este de doua ori mai mare atunci cand se consuma mai mult de 75 de grame de carne procesata pe zi. Cantitatea recomandata este de 25 de grame pe zi (o felie de sunca), relateaza The Daily Telegraph in editia online.
In perioada monitorizata, 2.891 de barbati au fost diagnosticati cu insuficienta cardiaca si 266 au murit din cauza acestei boli. Desi cercetarea a implicat doar barbati, cercetatorii spun ca aceleasi tendinte sunt susceptibile de a fi constatate si la femei.
Studiul a fost publicat in revista American Heart Association, Circulation: Heart Failure. Noile concluzii vin sa confirme rezultatele unui studiu publicat anul trecut, realizat pe jumatate de milion de persoane din 10 de tari europene, si care a ajuns la concluzia ca dietele bogate in carne procesata cresc riscul de boli de inima, de cancer si de deces timpuriu. Carnea procesata a fost, de asemenea, asociata cu un un risc crescut de cancer de colon.
Sursa: Agerpres