Vezi VIDEO
Caldura sufocanta care ne chinuie poate fi mai sanatoasa decat aparatul de aer conditionat. De pilda, in cazul persoanelor alergice sau al celor care sufera de diverse afectiuni ale cailor respiratorii, bolile se pot agrava daca folosesc aerul conditionat. Potrivit specialistitlor, aerul rece irita caile respiratorii si afecteaza in special pe cei care sufera de rinite alergice ori astm bronsic.
Temperaturile extrem de ridicate si disconfortul termic poate fi indicat in locul folosirii instalatiei de aer conditionat, mai ales in cazul persoanelor care sufera de rinite alergice ori astm bronsic.
Potrivit medicului specialist alergolog, Gabriela Hirian, aerul conditionat este un factor iritant pentru mocoasa respiratorie si ii afecteaza in special pe acesti pacienti.
Potrivit acesteia, prin intermediul instalatiei de aer conditionat, se pot produce si imbolnaviri mai grave.
„Totodata, prin intermediul aerului conditionat, se transmit anumite bacterii care pot determina boli infectioase la persoanele respective”, a delcarat ea.
Medicul pneumolog Lucia Osan, directorul medical al Spitalului TBC din Baia Mare, a aratat, de asemenea, ca acest gen de aparate pot afecta in special persoanele cu o imunitate scazuta.
„Sunt o serie de afectiuni, iritatii, la nivelul cailor respiratorii superioare, incepand cu rinite, faringite, laringite, laringo-traheite, in general sunt afectate caile respiratorii superioare. Pe un teren imun deprimat, pe o rezistenta a organismului scazuta, sigur ca infectiile pot sa coboare pe caile respiratorii inferioare si atunci sigur ca pot sa apara pneumonii, bronho-pneumonii”, a precizat Lucia Osan.
Indicat este ca aceste persoane sa lucreze intr-un loc unde nu exista astfel de aparate. „De obicei, aceste persoane ar trebui sa lucreze intr-un mediu in care nu exista aer conditionat, sau in cazul in care nu se pot fara el, este indicat ca aerul sa nu cada direct pe fata pacientului respectiv. Trebuie directionat in alta aprte. E necesar sa nu foloseasca nici in masina acest aer conditonat”, a declarat medicul Gabriela Hirian.
Si medicul pneumolog Lucia Osan sustine ca evitarea folosirii acestor instalatii este cel mai bun remediu.
„Solutia ideala este sa nu utilizam aerul conditionat, dar daca este folosit perioade scurte, dupa care sa se recurga la ventilatia exerna, e mai putin nociv”, a declarat ea.
Potrivit medicului pneumolog, se recomanda ca aerul conditionat sa nu fie programat la o temperatura foarte scazuta, pentru ca diferenta de temperatura dintre mediul extern si cel din interior sa nu fie foarte mare, pentru ca atunci apar mult mai usor aceste afectiuni.
Sursa: Angela Sabau