Recenta clasificare a poluarii aerului exterior ca factor de risc cancerigen de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) nu inseamna ca dusmanul plamanilor a miliarde de oameni se afla numai afara, ci atmosfera este poluata si in interiorul locuintelor, noteaza France Presse.
‘Poluarea aerului interior este al patrulea factor de risc, ca importanta, in scaderea sperantei de viata, dupa alimentatia nerationala, hipertensiune si fumat”, explica Ross Anderson, profesor de epidemiologie si sanatate publica la Universitatea din Londra, citat de AFP. Poluarea exterioara, prin particulele fine (PM) produse de industrie, trafic auto si incalzire, se afla doar pe pozitia a noua in clasamentul cauzelor deceselor inregistrate in 2010 la scara mondiala in cadrul proiectului ‘Global burden of disease’ (GBD, sub egida OMS).
‘Poluarea interioara este provocata in principal de folosirea menajera a combustibililor solizi’, mai ales a lemnului si carbunilor, a adaugat profesorul Anderson la o conferinta organizata saptamana trecuta la Paris de Uniunea internationala impotriva tuberculozei si bolilor respiratorii.
Aproape trei miliarde de persoane, indeosebi din tarile sarace, folosesc combustibili solizi pentru a gati, folosind instalatii rudimentare, aminteste Uniunea internationala impotriva tuberculozei si bolilor respiratorii, organizatie creata in 1920 pentru a lupta impotriva TBC. Instalatiile de gatit si incalzit improvizate emit particule fine, monoxid de carbon — gaz foarte toxic pentru om — si alti poluanti in cantitati de ‘pana la o suta de ori mai mari decat limitele recomandate de OMS’, arata Uniunea.
OMS apreciaza ca circa doua milioane de oameni mor anual din cauza sistemelor de incalzire si gatit, dintre care un milion in urma unei boli pulmonare obstructive, majoritatea victimelor fiind femei.
Cercetarile au demonstrat ca exista trei tipuri de boli respiratorii ‘puternic legate’ de fumul produs de combustibilii solizi: infectiile acute ale cailor respiratorii la copii, bronhopneumopatia cronica obstructiva si cancerul de plamani la femeile expuse fumului produs de arderea carbunilor. Aproape jumatate dintre decesele inregistrate la copiii sub cinci ani de infectii respiratorii acute sunt cauzate de poluarea aerului interior.
Nu exista insa o reteta miraculoasa pentru curatarea aerului interior poluat de fumul rezultat din arderea combustibililor solizi, afirma profesorul Anderson. ‘Nu este ca tigara la care se poate renunta, pentru ca oamenii trebuie sa gateasca. Procesul se va desfasura in etape si va cuprinde dezvoltarea unor tehnici mai eficiente de gatit, de imbunatatire a habitatului si de ventilare interioara’, a adaugat el.
Alianta globala pentru instalatii de gatit ecologice, co-fondata de OMS, intentioneaza sa echipeze 100 milioane de gospodarii pana in 2020 cu masini de gatit ‘curate’. Organizatia nu propune insa o singura solutie de ‘masina de gatit ecologica’ tuturor tarilor sarace, ci mai multe tehnologii, adaptate culturilor din diferite regiuni ale globului.
Sursa: Agerpres