Sindicalistii din educatie considera ca primarii care ii obliga pe directorii unitatilor de invatamant sa semneze contracte de management financiar, cum s-a intamplat la Liceul „Ovid Caledoniu” din Tecuci, comit abuzuri, FSLI anuntand ca va depune plangere penala pentru abuz in serviciu si santaj.
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), denunta, intr-un comunicat transmis marti, „abuzurile pe care le fac unii primari din tara, santajandu-i pe directorii cu delegatie sa semneze contractele de management administrativ-financiar, conditionand de aceasta semnare plata salariilor”.
„Aceste contracte nu sunt legale. Nu exista un model cadru dat de Ministerul Educatiei si chiar daca ar exista tot ilegale ar fi, pentru ca, potrivit Legii 1/2011, ele se semneaza de catre directori in urma promovarii concursului, nu de catre cei cu delegatie”, afirma, in comunicatul citat, presedintele FSLI, Simion Hancescu.
Sindicalistii mai arata ca, potrivit Legii Educatiei Nationale, „in urma promovarii concursului, directorul incheie contract de management administrativ-financiar cu primarul/primarul de sector al unitatii administrativ-teritoriale, respectiv presedintele consiliului judetean pe raza caruia se afla unitatea de invatamant”.
FSLI aminteste, in comunicat, despre situatia de la Liceul „Ovid Caledoniu” din municipiul Tecuci, unde profesorii nu si-au putut primit salariile pe luna mai pana cand nu a fost semnat un astfel de contract cu Primaria si, in plus, timp de sapte luni cadrelor didactice nu li s-a platit naveta.
Deoarece considera ca incheierea unui astfel de document s-a facut ilegal, FSLI a anuntat ca va depune o plangere penala pentru abuz in serviciu si santaj.
„Acest primar a inchis, apoi, abuziv postul de Radio Tecuci, care a difuzat stirea referitoare la cazul de la Liceul Tehnologic „Ovid Caledoniu”. Sindicatul Liber din Invatamant Tecuci va depune plangere penala la DNA pentru abuz in serviciu si pentru santaj. Acest caz este inca o dovada a faptului ca finantarea de baza, care cuprinde si cheltuielile de personal, ar trebui facuta prin Ministerul Educatiei Nationale si inspectoratele scolare judetene, fara a mai include si autoritatile locale, pentru a evita astfel de abuzuri carora le cad victime cadrele didactice”, a precizat Simion Hancescu.
Pana la ora transmiterii acestei stiri, primarul municipiului Tecuci, Daniel Tuchel, nu a putut fi contactat pentru a-si exprima un punct de vedere cu privire la aspectele semnalate de FSLI.
Profesorii Liceului Ovid Caledoniu si-au primit salariile pe luna mai la inceputul saptamanii trecute, dupa ce ce reprezentanta unitatii de invatamant desemnata de Consiliul de administratie al scolii a acceptat sa semneze contractul de management financiar si administrativ cu Primaria, in conditiile in care directoarea liceului a amanat sa incheie un astfel de act cu municipalitatea deoarece a considerat ca documentul este in contradictie cu Legea educatiei.
Punctul de vedere al directoarei a fost sustinut si de conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Galati care considera ca, potrivit Legii educatiei, directorii unitatilor de invatamant nu trebuie sa semneze un astfel de contract impus de Primarie.
„Noi ne vom consulta totusi cu juristii si cu ministerul sa vedem daca vom ajunge in instanta care sa se pronunte asupra legalitatii contractului care a fost incheiat in forma dorita de primar”, afirma, pe 15 iunie, Mioara Enache.
In replica, primarul municipiului Tecuci, Daniel Gerhardt Tuchel spunea, in 10 iunie, ca in lipsa unui astfel de contract de management nu poate asigura finantarea unei unitati de invatamant.
„Profesorii isi vor primi salariile cand se va semna acest contract de management, asa spune legea. Chiar am fost felicitat de un secretar de stat din Ministerul Educatiei ca sunt singurul primar din tara care am citit legea pentru ca finantarea se poate face pe baza contractului de management. In plus, in 2014 a fost dat un ordin de ministru care stabileste contractul cadru. Am dat acest contract de management la toti cei 17 directori si unul singur nu a semnat. Ce fac ei este o chestiune de campanie electorala, de imagine, l-au adus si pe ministrul pentru dialog social”, afirma atunci Daniel Tuchel.
Pe de alta parte, primarul Daniel Tuchel, spunea, in legatura cu faptul ca decontarea navetei nu s-a facut in cazul unor profesori, ca este vorba despre cadre didactice doar de la trei unitati de invatamant din Tecuci: Ovid Caledoniu, I.L. Caragiale si Calistrat Hogas, dar nu din vina sa.
„Decontarea navetei se face la solicitarea conducerii unitatilor de invatamant, dar nu au transmis solicitarile in timp util si nu am mai prevazut bani in buget. Pana la rectificarea din iulie, directorii puteau sa plateasca naveta daca doreau din bugetul scolii spre exemplu, iar noi sa decontam dupa rectificarea din iulie. La 14 unitati s-a inteles, dar la cele trei nu”, a afirmat Tuchel.
Situatia de la Liceul „Ovid Caledoniu” este cunoscuta de ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, care s-a aflat pe 5 iunie la sedinta Comisiei de Dialog Social de la Prefectura Galati, unde a fost informat de liderul Sindicatului Liber din Invatamant Tecuci, Mircea Petica, despre faptul ca profesorii unitatii de invatamant risca sa nu isi mai primeasca salariile din cauza lipsei contractului de management dorit de Primarie.
Liviu Pop a afirmat, ulterior, contactat telefonic, ca a ajuns dupa sedinta Comisiei de Dialog social la Tecuci, unde a solicitat o serie de acte de la Primarie si de la conducerea Liceului Ovid Caledoniu, pe care le-a inaintat ulterior Minsterului de Finante si celui al Educatiei pentru lamurirea situatiei.
Sursa: Mediafax