Cu ocazia vizitei efectuate de premierul Victor Ponta in Baia Mare, pe langa cei peste aproximativ 100 de sustinatori care l-au asteptat, acesta a avut parte si de un asa-zis miting de protest. Cu toate ca in anumite medii s-a raspandit in secunda doi informatia cum ca baimarenii s-au mobilizat pentru a protesta impotriva premierului, in realitate a fost vorba de aproximativ 30 de activisti de partid, din zona PDL, dar si cativa tineri liberali, care au strigat lozinci impotriva lui Victor Ponta. Mai mult, in filmarile realizate la fata locului se aude cat se poate de clar vocea… sustinatorilor.
Nu este o noutate ca fanii lui Klaus Iohannis, in speta activistii de partid, ar face orice sa sifoneze imaginea premierului, candidat la alegerile prezidentiale, dar de aici si pana la a denatura realitatea este cale lunga. Cu siguranta cei care au ochi sa vada si urechi sa auda isi dau seama cam cum sta de fapt situatia.
Surse ale Emaramures.ro arata ca unii dintre protestatari au primit diverse sume de bani pentru a stirga lozinci anti–premier. Aceasta informatie nu a fost probata, dar cel mai probabil are o farama de adevar, tinand cont de vorba din popor: „nu iese fum, fara foc”. Conform www.dcnews.ro, “presa locala relateaza ca presedintele PSD a fost evacuat cu fortele de ordine din cladirea unde a avut loc intalnirea”. Daca este adevarat ce scrie presa locala, s-a incalcat o limita care fusese respectata, pana acum, in campaniile electorala.
Potrivit maramuresenii.ro, ”protestatarii” sunt membri ai PDL si PNL din localitate. A trimite membri de partid la o intalnire a contracandidatului, pentru a-i boicota manifestarea, este si imoral si periculos, pentru ca manifestarea poate degenera in una violenta. Nici PNL, nici PDL nu au avut vreo reactie, dupa ce au aparut relatari potrivit carora au trimis membri de partid sa-l atace pe premier la o intalnire electoral.
Tot de pe www.dcnews.ro va redam integral un text aparut astazi, in care un politolog comenteaza evenimentul din Baia Mare:
„Evenimentele de la Baia Mare, unde PNL si PDL si-au trimis membri de partid sa <strice> o intalnire de campanie a lui Victor Ponta, tradeaza disperarea ACL, crede politologul Alfred Bulai. Nu urli, nu ridici tonul, nici in discutii, nici in actiune, daca esti sigur pe tine, spune Bulai. Mesajele radicale dure, in general, ii sperie pe nehotarati. Prin astfel de actiuni violente iti pierzi simpatizantii care nu sunt suficient de radicali. Electoratul tacut, cel care nu apreciaza dezordinea, haosul, instabilitatea este pus pe fuga, crede Bulai. Mesajele lansate in mediul online de postacii de Dreapta sunt si mai dure, folosesc expresii murdare, injuraturi, trucaje scatologice. E un exces al unor sustinatori prea zelosi, sau este o strategie de campanie, l-am intrebat pe sociologul Alfred Bulai?
Protestul violent, sindrom al minoritatii nesatisfacute
Oricum ar fi, efectul este unul paradoxal. Mesajele extreme vor folosi celui atacat, nu agresorului, considera Alfred Bulai. Campania electorala se adreseaza unor milioane de votanti. Incerci sa captezi jumatate din electorat. Ori, nu putem crede ca 5-6 milioane de romani prefera violenta verbala, injuraturile crunte, ca exista milioane de romani fanatici, super-ambalati sa iasa un anumit candidat. Excesele verbale sau violentele de strada din campanie sunt un sindrom al minoritatii nesatisfacute. Isi dau seama ca nu sunt destui cei care le impartasesc optiunea si incearca sa le-o impuna altora cu forta, prin radicalismul de pe net si prin actiuni de campanie agresive. Evident, postacii de partid au un rol important in campania de pe net. Daca mesajele Dreptei sunt mai dure, este un alt semn de disperare, de teama ca vor pierde.
Superactivistii sperie votantii care fac majoritatea
In egala masura ar putea fi si o tehnica de campanie prin care se incearca descurajarea sustinatorilor contracandidatului cu un discurs mai moderat. Dar asta nu e ceva nou. Miscarile de forta, protestele stridente, campaniile radicale de infierare… toate acestea fac parte dintr-un mod de organizare traditional al Dreptei din Romania. Istoric, le-a fost mai usor sa duca dezbaterea in strada, mai nou pe Internet, adresandu-se unui public mai tanar, in special urban. E mai simplu sa organizezi un miting in orase, sa mobilizezi superactivistii, cei care ies sa lupte ”cu arma in mana” in mediul urban. Stim cu totii ca aceste mitinguri de protest nu sunt tocmai spontane, ca au organizatori, si putem lesne banui ca acestia sunt din staff-ul de campanie. Din pacate pentru cei care folosesc metode agresive de campanie, superactivistii sunt o minuscula minoritate. Galagioasa, poate reuseste sa apara la televizor prin actiuni cu impact emotional, dar sperie milioanele de votanti care sunt, de fapt, miza partidei”.
Filmari de la proteste puteti vedea aici sau aici
Sursa: Emm