Vezi VIDEO
Regulamentul serviciului de salubrizare pentru judetul Maramures, studiul de oportunitate si caietul de sarcini, documente care vor sta la baza implementarii proiectului “Managementul Integrat al Deseurilor”, vor fi respinse de reprezentantii Administratiei Publice Locale a Municipiului Baia Mare. Asta din cauza faptului ca, in actele oficiale care duc la realizarea statiei de depozitare de la Farcașa, nu a fost inclusa nicio conditie formulata de autoritatea locala. Mai mult, potrivit documentelor pregatite de reprezentantii Consiliului Judetean Maramures, odata cu implementarea proiectului, taxele de salubrizare ar urma sa fie majorate.
Intruniti in sedinta extraordinara de astazi, 31 august, consilierii locali baimareni l-au mandatat pe primarul Catalin Chereches sa reprezinte municipiul la Adunarea Generala a Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) pentru Gestionarea Integrata a Deseurilor Menajere Maramures, care va avea loc marti, 1 septembrie. In cazul in care cerintele formulate de catre Municipiul Baia Mare nu vor fi incluse in regulament si in caietul de sarcini, autoritatea baimareana nu exclude varianta de a se retrage din proiectul managementului integrat al deseurilor.
Administratia baimareana a cerut Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) pentru Gestionarea Integrata a Deseurilor Menajere Maramures ca odata cu implementarea proiectului, la nivelul municipiului sa fie realizate peste 100 de puncte, ingropate de colectare a deseurilor si servicii de inalta calitate. Mai mult, operatorul care ar castiga licitatia ar trebui sa realizeze colectarea prin utilaje moderne. Cel mai important insa, municipalitatea isi doreste sa nu existe majorari in ceea ce priveste tariful aplicat cetatenilor. Reprezentantii ADI Maramures nu au tinut cont de aceste aspecte si au elaborat regulamentul serviciului de salubrizare, studiul de oportunitate, dar si caietul de sarcini.
“Chestiunea delicata, pe langa lucrurile de ordin tehnic si trecand de conditiile pe care le impunem pentru salubrizare, este legata de plata. Baimarenii platesc un anumit tarif, daca nu ma insel 5 lei si cativa bani pe metru cub, la societatea de salubrizare, pe baza contractului de delegare pe care il avem inca valabil. Acum, Consiliul Judetean doreste sa nu plateasca cetateanul direct, ci sa plateasca primaria acest tarif. Primaria sa plateasca la numarul populatiei, la 125.000 de locuitori. Acest lucru ar insemna aproximativ 1 milion de lei in fiecare luna, pe care astazi nu ii plateste primaria. Astazi, cetatenii platesc aproximativ 400.000 de lei si s-ar ajunge la primaria sa plateasca 1 milion de lei pentru ca, din pacate, doar 70-80.000 de locuitori platesc salubrizarea. Noua ni s-ar impune sa calculam salubrizarea la numarul intreg al populatiei. Bineinteles ca ni s-ar impune sa instituim o taxa speciala pentru salubrizare, taxa speciala urmand sa nu fie raportata la cei 400.000 de lei pe care ii platesc cetatenii, ci va fi raportata la milionul de lei pe care il plateste primaria”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
In cazul in care nu vor fi revizuite regulamentul si caietul de sarcini astfel incat sa fie incluse si conditiile formulate de Administratia Publica Locala, Municipiul Baia Mare s-ar putea retrage din proiect.
“Raportat strict la scopul unei asocieri si la modul in care relationeaza doi sau mai multi asociati, avem toate argumentele, astazi, dupa un an sau doi in care solicitand documente si informatii si nu ni se furnizeaza de catre liderul asociatiei, avem toate argumentele legale sa iesim din aceasta asociere si chiar sa generam o alta filosofie pentru gestionarea deseurilor la nivel local, la nivel metropolitan poate chiar la nivel judetean. Nu cred ca un document, o asociere nerespectata de catre unii trebuie sa fie o chestiune care sa ne puna o viata intreaga in genunchi. Noi trebuie sa facem lucruri care consideram ca sunt legale, utile, eficiente, pozitive pentru Baia Mare si pentru Maramures azi si pentru urmatorii ani”, a mai adaugat Catalin Chereches.
Viziunea primarului este impartasita si de catre alesii locali. Multi dintre ei nu cred ca depozitul ecologic de la Farcasa este cea mai buna solutie pentru colectarea si gestionarea deseurilor in judetul Maramures.
“Acest proiect mie mi se pare ca este sortit esecului inca din fasa. Si am sa argumentez de ce. Nu pot sa cred ca in anul 2015 noi ne canalizam eforturile pe stocarea deseurilor. Nu se poate sa nu se fi gandit nimeni la reciclarea, la revalorificarea elementelor componente din aceste deseuri. Si, mai mult decat atat, varianta de plata de catre primarie nu mi se pare oportuna”, a declarat consilierul local Dorel Muresan.
“Este vorba despre foarte, foarte multi bani de care se discuta in spatele acestui proiect. Nu intamplator domnul primar afirma, si pe buna dreptate, ca nu exista o consultare intre cei care sunt implicati in implementarea acestui proiect si nu se furnizeaza date de la un partener la celalalt pentru ca totul a fost facut fortat”, a spus consilierul local Stefan Pop.
Inainte de a participa la Adunarea Generala, de maine, a Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) pentru Gestionarea Integrata a Deseurilor Menajere Maramures, primarul Catalin Chereches se va intalni si cu edilul municipiului Sighetu Marmatiei, Ovidiu Nemes. Acestia vor prezenta un punct de vedere comun in cadrul adunarii, cel de a respinge conditiile din regulamentul si caietul de sarcini necesare implementarii proiectului “Managementul Integrat al Deseurilor”.
Sursa: Simona Vasiac