In cadrul „Zilelor Maramuresului” s-a organizat, la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare o destul de inedita manifestare literara.
Spun asta pentru ca datorita profesorului Gheorghe Glodeanu, om cu manifestari literar critice numai despre scriitorii raposati – ca acolo nu poate gresi in evaluarea valorii acestora, uitandu-se si la ce au scris altii despre acestia, in identificarea unui anume destin si drum literar al preopinentilor – ea a devenit una despre preamarirea scriitorilor satmareni.
Totusi, datorita abilitatilor lingvistice ale poetilor Radu Ulmeanu si Ioan Nistor s-a salvat cumva situatia, deoarece acestia au vorbit de o anumita cale comuna a scriitorilor din Maramures si Satu Mare, chiar nominalizand scriitori cu radacini intr-un judet sau altul, dar cu manifestari plenare in celalalt.
Alexandru Zota a fost pus in situatia ingrata sa-si prezinte propria carte, una importanta altfel intr-un altfel de context, dar nepotrivita unui moment despre „Scriitori maramureseni si cartile lor”.
Astfel, din cauza acestui dascal Glodeanu care nu a reusit in toata cariera sa universitara baimareana sa scoata vreun critic literar, vreun poet sau eseist local in urma activitatii sale, o manifestare care trebuia sa fie „a noastra”, ca din bani publici de la Consiliul Judetean Maramures a fost facuta, a devenit altceva, cu totul altceva.
Vorbim de un principiu clar si evident, nu de un efect cat se poate de benefic, totusi, scriitorilor din cele doua judete vecine.
Spre exemplu, eu am trait bucuria revederii cu Radu Ulmeanu de la Editura „Pleiade” si revista „Acolada” dupa cca 15 ani si cu Ioan Papuc de 20, Papuc nemaintalnindu-se, la randul lui, cu Radu Ulmeanu de 50 de ani.
Dar, intaresc si subliniez principiul, TREBUIA sa participam la lansarea unor carti ale scriitorilor maramureseni si la o sarbatorire a acestora.
Si daca tot am zis de carti, cei/cele de la Biblioteca Judeteana au facut un stand extrem de saracacios cu cartile scriitorilor locali, unul in care abia dupa ce Ioana Ileana Stetca si Rodica Dragomir au sarit ca arse s-au mai pus si cartile celor doua poete in cauza pe langa cele ale megalomanului Gheorghe Glodeanu.
Daca asa stau lucrurile, fostele lui studente ar trebui sa dispara imediat din aceasta institutie publica sau sa aduca prinosul de recunostinta scriitorilor autohtoni, pentru ca se indestuleaza financiar lunar din creatiile acestora si nu numai din cartile lui Glodeanu, cartile lui despre Eliade sau… fantastic.
Si daca ele, „capritele” care-au stat ca randunelele pe sarma in fata dascalului lor nu stiu cati scriitori are Maramuresul si ca nu au voie sa discrimineze niciunul dintre acestia, atunci nu au ce cauta in acel loc mustind de cultura.
Si ca sa le dau un exemplu cat se poate de clar, le reamintesc doar faptul ca de sub palaria acestei institutii s-a nascut in anul 2000, la Editura Umbria, volumul „Autori maramureseni”, o lucrare „paradoxal” cu referinte pe coperta a-IV-a de la Glodeanu din propozitiune si avandu-i ca autori pe Laura Temian, Otilia Marinescu si Ana –Maria Brezovszki, toate bibliotecare, ca si… ele.
O lucrare care cuprinde 234 de autori maramureseni!
Spre exemplu!
Si atunci?
De ce un asa zis stand numai cu Glodeanu si acolitii lui?
Gheorghe Glodeanu a vorbit de orice, despre facultatea din care n-a scos niciun scriitor important, numai despre scriitorii judetului nostru nu.
Este singurul om care-a spus ca e mai bine ca Baia Mare nu mai este un centru universitar de sine statator, desi presedintele Consiliului Judetean Maramures, Zamfir Ciceu – care a stat putin in mijlocul sarbatoritilor – si primarul Catalin Chereches fac din plin diligente pentru recuperarea demnitatii de sub umbrela clujeana.
Uitand ca banii cu ajutorul carora a stat la prezidiu au venit de la Consiliul Judetean, via buzunarele maramuresenilor, impaunatul de acum Glodeanu – eu il stiu din vremea cand era smerit, de prin 1995, cand era onorat sa imi dea cartile ca sa i le prezint prin revistele de greutate bucurestene – a vorbit despre orice, numai despre scriitorii maramureseni nu.
Dupa ce s-a impaunat cu propriile realizari, Gheorghe Glodeanu s-a intrerupt pe sine un piculut si si-a amintit sa aminteasca in treacat despre existent revistei „Nord literar”, o revista de unde este stipendiat lunar si care este finantata din bani publici, locali.
Tot in treacat si cu sarace cuvinte a vorbit si de Asociatia Scriitorilor Baia Mare, si de revista „Pro Unione” si despre tot ce misca literar in zona.
De Cenaclul Scriitorilor a tresarit la final, pentru ca nu i s-a parut lui important sa mentioneze unicul „atelier de creatie” al locului.
Cu si mai putine cuvinte, de parca dictionarul lui se termina la pagina 10, ca la rubrica „Diverse” a pomenit de utilitatea lucrarile de referinta facute de Nicolae Scheianu la Central Creatiei Populare, acele antologii cu poetii si prozatorii locului.
Augustin Cozmuta, un acolit al lui Glodeanu si inca unul care capuseaza literatura locului, dupa ce a fost cenzor comunist o suta de ani si ceva a fost invitat la tribuna.
A vorbit, totusi, scurt si concis despre conceptul „Pasi impreuna”, un demers de promovare simultana a scriitorilor debutanti sau consacrati din judet.
N-am avut cum sa nu remarc faptul ca la o singura pereche de pantaloni avuta pe el a avut doua… curele!
Gheorghe Parja a prezentat mai putin prezenta scriitorilor locali in „Dictionarul scriitorilor ardeleni” si a vorbit mai mult despre radacinile lui de la Desesti, care nici macar nu la Desesti au fost mai intai, la fel si despre scolarirea sa literara prin Satu Mare.
Apoi, cumva incercand sa se scuze sau sa salveze situatia, Glodeanu cel cu zulufi si inca cret a zis ca el scrie numai „despre lucruri importante, de substanta” si ca nu are „timp sa se aplece asupra actelor literare curente, ale autorilor locali contemporani, cu care sa-si risipeasca timpul pretios”.
Apai, nenicule, pleaca!
Du-te unde vrei tu!
Pleaca de la „Nord literar”, spre exemplu, o revista platita si intretinuta din banii maramuresenilor, ca sa fie una despre scriitorii locului!
Datorita unuia ca si Glodeanu a ajuns o revista in care mai micutii si necunoscutii scriitori locali nu mai au loc de delirurile artistice ale unuia ca si el, de traduceri sau de textele te miri cui, numai maramureseni nu!
Da, o revista trebuie sa aiba deschidere nationala! Insa, fara a se uita SCOPUL pentru care se aloca banii necesari!
Dar si trebuie condusa de cineva caruia sa-i pese de scriitorii locului, ca pentru asta isi ia lunar banii necesari.
PS
Pentru nemernicia cu care Gheorghe Glodeanu a jignit toti scriitorii judetului el trebuie sa isi dea imediat demisia de la „Nord literar” si sa plece unde vrea!
Cineva care spune ca scriitorii locului nu-I merita atentia pretioasa nu are ce cauta in fruntea bucatelor!
Adica sunt buni banii maramuresenilor ca sa pleci tu cu ei acasa, dar sa aloci atentie scriitorilor unui loc anume nu ai timp?
Daca e asa, domnule Gheorghe Glodeanu, da-ti demisia de onoare imediat!
Si daca tot ai constiinta si bun simt, tinand cont de faptul ca NICIODATA nu ai alocat atentia ta scriitorilor contemporani pentru care s-a nascut revista de la care iti duci acasa bani, ADU de acasa si banii din care te-ai indestulat pana acum, atata timp!
Sursa: Ioan Romeo Rosiianu