Incepe sa prinda contur initiativa administratiei locale prin care se doreste ca Baia Mare sa devina Capitala Culturala Europeana in 2021. Timpul nu mai are rabdare si sunt foarte multe de facut pana la momentul in care se va desemna orasul castigator. La inceput multi dintre noi am fost sceptici, ba chiar ne-am spus ca asa ceva este imposibil de realizat. Astazi lucrurile stau un pic altfel. Marturisesc ca imi doresc enorm ca Baia Mare sa fie capitala europeana, dar nu m-as supara daca s-ar rata obiectivul.
Mult mai importanta mi se pare a fi competitia in sine. Baia Mare are multe pietre de moara legate de picioare, iar transformarea unui (fost) oras muncitoresc intr-un pol de atractie culturala este mai mult decat dificila. Dar tocmai acesta este farmecul intrecerii cu rivalele care pornesc la drum cu un bagaj cultural mult mai consistent. Privita din exterior, aceasta competitie pare a fi inegala, pentru ca din start suntem tentati sa credem ca Timisoara, Brasovul sau Clujul sunt indreptatite sa castige. Provocarea pentru cei care au gandit proiectul consta in anularea decalajului existent intre Baia Mare si celelalte aspirante, astfel incat judecatorii sa fie pusi in dificultate atunci cand vor lua decizia finala.
Daca Baia Mare se va pregati temeinic si va face absolut tot ce ii sta in putere pentru a iesi castigatoare, dar nu va reusi, asta nu va fi o infrangere, ci un mare castig pentru prezentul si, mai ales, viitorul sau. Sunt ferm convins ca dupa cinci ani de munca pentru realizarea unor obiective culturale la care nici nu visam, orasul acesta va arata altfel, despartirea de trecutul de care pomeneam va fi un fapt implinit, o realitate. Aceasta intrecere, indiferent de deznodamantul ei, va face ca Baia Mare sa aiba o infrastructura culturala numai buna de utilizat de catre practicantii si consumatorii de arta. Si rezultatele nu vor intarzia sa apara. Nu va trece multa apa pe Sasar pana ce orasul va avea opera, filarmonica, teatru, cinematografe, sali de expozitie, centre de creatie si multe altele.
Dintre obiectivele ce alcatuiesc patrimoniul cultural al unui oras, astazi avem doar biblioteca judeteana si muzeul de mineralogie care indeplinesc standardele din domeniu. E nevoie de eforturi conjugate pentru ca in urmatorii cinci ani sa avem in circuitul cultural Centrul Vechi, Castelul Pocol, Casa de Cultura, Colonia Pictorilor, zona din preajma Muzeului de Etnografie, Hotel Minerul. Lista e foarte lunga, dar ma opresc aici. Cu siguranta cei care au gandit acest demers stiu ce au de facut, nu le dau eu sfaturi.
Foarte importanta mi se pare a fi in aceasta ecuatie atitudinea cetatenilor baimareni. Este o incercare, disperata daca vreti, de a renaste componenta culturala a urbei. Cu alta ocazie de acest gen sigur nu ne vom mai intalni multi ani de aici inainte. Pentru materializarea initiativei se vor atrage fonduri externe si bugetare, finantatorii isi deschid mult mai usor pungile cand este vorba de proiecte din domeniul cultural. Sunt sanse uriase de care trebuie sa profitam, daca vrem cu adevarat sa insemnam ceva in acest colt de lume. Un oras verde, performant in cultura, sport si invatamant este mai atractiv si pentru investitorii din domeniul economic. Toate se leaga unele de altele, orice activitate performanta singulara are un sfarsit previzibil, nu poate dura multa vreme.
Legat de acest proiect deosebit, constat ca s-a format deja o tabara de contestatari, care ar face orice pentru ca initiativa sa esueze. Iata ce am citit pe un site local zilele trecute:
”Utopie sau SF? Baia Mare se vrea Capitala Culturala Europeana in anul 2021, in conditiile in care tiganii au ramas tot pe Craica, strazile arata ca dupa un razboi mondial in mai multe zone din oras, iar agentii economici au fost sufocati iarna trecuta de inchiderea parcarilor si a traficului din Centrul Vechi”.
O gandire de buticari si tejghetari pusi pe capatuiala in regim de urgenta, asa-zisi agenti economici, care ar vrea ca Centrul Vechi sa fie stapanit de ei, cu drept de mostenire pentru urmasii lor. Ce opera, ce filarmonica, ce muzeu, ce teatru ne trebuie? Nu sunt mai bune crasmele aducatoare de profit? Ca sa fie mai convingatori, cei care patroneaza site-ul respectiv au postat mazgalelile neghioabe ale unui turist prostovan, platit probabil ca sa denigreze Baia Mare si sa ridice in slavi celelalte orase contracandidate.
Pentru ca iata care sunt plusurile si minusurile orasului nostru in viziunea acestui dobitoc sadea:
+ Au foarte multe turnuri cu ceas.
– Primarul si-a creat propriul lagar de concentrare, cand a evacuat romii intr-o fosta fabrica de chimicale, dupa care a construit un zid in jurul lor.
– Singurul proiect de constructie culturala pe care l-am vazut acolo era o catedrala ortodoxa imensa si urata.
– Are un centru istoric, dar nu se compara cu cel din alte orase ardelenesti.
– Localurile sunt naspa, am cautat cinci ore un loc decent de baut.
Nimic nu mai poti sa spui dupa ce parcurgi minciunile si dezinformarile cretinului. Crasmarul cu mustata dar fara pic de minte, seful site-ului respectiv, a apelat la serviciile tampitului si i-a postat ineptiile. Imi vine in minte un catren pe care l-am citit undeva cu mai mult timp in urma:
In tara prostilor (secreta)
Ar fi, se zice, o trompeta,
Sunand tot timpul Adunarea
Si niciodata… Desteptarea!
Asa e, prostii se aduna mereu, dar nu se pot destepta niciodata. Si chestia asta nu e nici utopie nici SF, e realitate.
Sursa: Grigore Ciascai/actualmm.ro