Aproximativ 100 de francezi, frustrati de anularea maratonului de la New York, din cauza urmarilor uraganului Sandy, intentioneaza sa ceara daune in fata justitiei americane de la primarul orasului Michael Bloomberg si de la organizatorul cursei, ING. „Nu ni se poate opune cazul de forta majora”, a explicat avocata sportivilor, Cristine Carpentier, care urma sa participe ea insasi la cursa.
Confirmand o informatie din Le Parisien, aparatoarea nu acuza anularea in sine, ci termenul in care a fost decisa de americani. „Ne-au prins in plasa”, a explicat ea. La prejudiciul financiar, intre 2.000 si 3.000 de euro platiti agentiilor de voiaj, la care se adauga cheltuielile de la fata locului, exista si un prejudiciu moral: „Ne-am antrenat timp de o luna”.
Dupa ce s-a abtinut, declarand chiar ca va urma exemplul predecesorului sau, care nu a renuntat la maraton nici dupa evenimentele de la 11 septembrie 2001, primarul actual al New York-ului, Michael Bloomberg, s-a decis sa anuleze legendara cursa cu mai putin de 2 zile inaintea startului, intr-un moment in care cei 47.000 de concurenti, intre care si circa 2.000 de francezi, ajunsesera in oras sau erau pe drum. Furtuna Sandy trecuse cu 5 zile inainte, pe 29 octombrie.
Aceasta revenire este acuzata de concurentii francezi. Ei vor sa se alature unei „class action”, care va fi intentata in SUA. Avocata Carpentier a precizat ca se informa „inca de marti cu privire la o eventuala anulare. Dar mi s-a spus ca maratonul va avea loc”. „In zilele precedente, organizatorul spunea ca in orice caz dispune de mai multe trasee, asa ca are solutii pentru eventuale schimbari”.
Cand a anulat maratonul, abia vineri spre seara, Bloomberg ar fi trebuit sa stie ca pentru unele persoane a fost nevoie de 39 de ore pentru a ajunge la New York, subliniaza reclamantii, al caror exemplu ar putea fi urmat si de altii.
Sursa: Agerpres