O noua aparitie editoriala, demna de mentionat, a aparut la Humanitas, in colectia Multimedia. Este vorba despre audiobook-ul cu povestirea ”Prabusirea Casei Usher” de Edgar Allan Poe, in traducerea lui Ion Vinea si lectura lui George Motoi. Actorul George Motoi a oferit un sfat cumparatorilor, carora le-a spus sa aiba grija sa nu o asculte povestirea seara tarziu, pentru ca toata noaptea nu vor mai inchide un ochi.
”Prabusirea Casei Usher este povestea unei existente tragice, gasita dincolo de granitele normalitatii, surprinsa intr-o ciudata si trista insingurare, supusa alienatiei. O opera fantastica, daca nu fantasmagorica“, a spus George Motoi.
Durata cartii este de 57 de minute, iar pretul de 30 de lei, dar poate fi achizitionata in prezent online, de pe site-ul editurii, cu o mica reducere, de 3 lei.
Edgar Allan Poe este recunoscut insa pentru scrierile sale suprinzatoare, despre care s-a spus ca ar fi o capodepera a genului. Povestirile sale „Aventurile lui Gordon Pym” (The Narrative of Athur Gordon Pym), „Prabusirea casei Usher” (The Fall of the House of Usher), „Carabusul de aur” (The Gold Bug), „Pisica neagra” (The Black Cat), „Butelia de Amontillado” (The Cask of Amontillado) au fortat frontierele imaginarului, imbinand teritoriile vietii si ale mortii intr-o sinteza halucinanta, o viziune ce da valoare simbolica unor proiectii maladive ale lumii reale.
Edgar Allan Poe (19 ianuarie 1809 – 7 octombrie 1849), scriitor american, poet, romancier, nuvelist si critic literar, creator al genului de scurte povestiri si precursor al literaturii moderne de fictiune stiintifico-fantastica. A dus o viata de boem si a sfarsit tragic in mizerie si alcoolism, dar tocmai din acest infern al existentei sale s-au nascut multe dintre creatiile ce aveau sa impuna literaturii universale norme de evaluare estetica necunoscute pana atunci. In cei patruzeci de ani ai unei vieti halucinante, scriitorul a izbutit sa publice multe volume de versuri, de proza, estetica si teorie literara, facand dovada unei forte de creatie extraordinara. (Sursa: Humanitas)
Sursa: Ioana Osan