În 22 noiembrie 2022, se împlinesc șapte ani de când scriitorul, criticul literar și jurnalistul Augustin Cozmuța ne privește din Constelația Scorpionului, prilej cu care Revista de Cultură ”Nord Literar”, în parteneriat cu Primăria Comunei Cernești, a organizat evenimentul comemorativ ”Augustin Cozmuța dincolo de timp”.
Un moment de aducere aminte și de evocare a unei personalități complexe și profunde, a unui intelectual care a marcat relevant cultura și presa maramureșeană pe parcursul câtorva decenii.
E dificil de trasat o linie de demarcație între scriitorul, criticul literar, criticul de artă, eseistul, jurnalistul Augustin Cozmuța, care rămâne în percepția publicului drept ”un contemplativ care ascundea sub liniștea aparentă o tumultoasă fierbere interioară. Un timid politicos, chiar și atunci când situația ar fi cerut să fie altfel”.
Dincolo de dimensiunea de scriitor, critic literar și jurnalist, trei sunt demersurile care îl diferențiază în peisajul cultural maramureșean:
”Nord statornic” – acea antologie de referință, realizată în 1973, care oferă o imagine sintetică a peisajului literar a Maramureșului acelor vremuri. Toți cei cuprinși în antologie erau prezentați cu un portret fotografic și cu un scurt, dar bine conturat ”profil literar” realizat de autor pe baza unui chestionar.
Cenaclul ”Nord”- care a coagulat întreaga forță creatoare a anilor ’70, deși ideea stăruia în rândul intelectualității băimărene de multă vreme, dar încercările au fost de scurtă durată. Încă de atunci, din anii ’70 Augustin Cozmuța lansase ideea constituirii unei Asociații a Scriitorilor care să poarte numele ”Nord”.
Enumerându-i pe cei care au activat întru început la cenaclu, conturăm de fapt o imagine a Maramureșului literar de-atunci: Vasile Radu Ghenceanu, Augustin Cozmuța, Ioan Iuga, Mihai Olos, Nicoară Timiș, Ioan Bogdan, Ioan Filip, Vasile Latiș, Nicolae Steinhardt, Ștefan Bellu, Alexandru Șainelic, Gheorghe Chivu, Liviu Borlan, Augustin Botiș.
”Maramureș” – suplimentul literar și artistic al ziarului ”Pentru socialism”, în format mare și în condiții grafice demne de orice altă publicație de gen din țară. Aici au semnat toți condeierii maramureșeni, cu predilecție cei tineri.
Cadre universitare, scriitori, jurnaliști, reprezentanți ai administrației locale și județene, familie, preoți, prieteni și un mare număr de elevi și cadre didactice de la școlile din comună s-au lăsat prinși într-un dialog deopotrivă cultural și sentimental, având ca punct de plecare personalitatea lui Augustin Cozmuța.
Au fost prezenți: subprefectul județului Maramureș, Crina Fiorela Chilat – nepoata lui Augustin Cozmuța, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Radu Trufan, primarul comunei Cernești – Mircea Deac, Ileana Cozmuța, conf. univ. Florian Roatiș, dr. Ioan Gherghel, prof. dr. Terezia Filip, colegii de redacție de la Graiul Maramureșului, unde Augustin Cozmuța a fost mulți ani redactor-șef: Gheorghe Pârja, Andrei Fărcaș, Nicolae Goja, jurnalistul Ananei Gagniuc – fost redactor-șef al cotidianului Glasul Maramureșului, scriitorii Ștefan Jurcă și Nicolae Scheianu, fostul primar al comunei Cernești – Nelu Șovre.
Prezentarea succintă a activității, a operei și a cărților lui Augustin Cozmuța au realizat-o elevii Școlii Gimnaziale din Ciocotiș, după care au urmat evocări și amintiri care au dat o notă de înaltă ținută culturală acestui eveniment.
De la amintirile din studenția clujeană, la prezentarea modului elegant în care a reușit să gestioneze momente tensionate în redacție; de la prestația sa didactică, la vocația sa de constructor de demersuri culturale și mediatice; de la luări de poziție din perspectiva criticului literar – într-o perioadă în care trebuia să fii precaut cu exprimarea mesajelor indezirabile pentru regim -, la momentele sale de romantism familial, toate au conturat imaginea unui om bun, într-un dialog cald și interesant în care timpul părea și-a pierdut constrângerile.
Discuțiile s-au dus spre evocarea multor altor personalități culturale ale județului, care constituie modele pentru tânăra generație și pentru elevii care vor să cunoască exemplaritatea unor destine, care sunt dornici de lectură și de scris.
La Cernești există deschidere pentru organizarea unor concursuri de scriere creativă pentru elevi și s-a lansat – acolo la Centru Cultural Cernești, la Biblioteca ”Augustin Cozmuța” – ideea organizării unei asemenea manifestări, începând cu anul 2023.