Marea Bariera de Corali nu mai este in situatia de a fi introdusa de UNESCO pe lista Patrimoniului mondial in pericol, au apreciat joi autoritati australiene, dupa publicarea unui raport care anunta scaderea substantelor poluante din apa.
‘Trebuie sa reusim (sa evitam acest lucru) fiindca faptele vorbesc de la sine. Reciful a intrat intr-o faza de imbunatatire pe termen lung’, a declarat ministrul mediului din statul Queensland, Andrew Powell, citat de AFP. Raportul, pe care ministrul il va prezenta la reuniunea de la Doha din aceasta luna, arata reducerea principalilor agenti de poluare, pesticide si sedimente, indeosebi datorita imbunatatirii gestionarii culturilor agricole.
‘Deversarile de pesticide au scazut cu 28% in toata zona recifului. In privinta nitratilor — care duc la inmultirea numarului de exemplare dintr-o specie de stea de mare coralifaga—, acestia au scazut cu 16%’, a adaugat Andrew Powell.
In studiu sunt comparate apele de la Marea Bariera de Corali din iunie 2013 si cele din 2009. In raport se subliniaza totusi calitatea ‘proasta a apelor, lucru logic dupa decenii de catastrofe naturale si practici agricole’ poluante, recunoaste ministrul.
Raportul se ocupa doar de calitatea apei si nu abordeaza dezvoltarea porturilor de unde se exporta minereuri. Aparatorii mediului apreciaza ca realizarea de infrastructuri va grabi declinul Barierei de Corali. ‘Sectorul agricol a inceput sa reactioneze la amenintarile care apasa pe Marea Bariera, insa industria miniera este pe cale sa anihileze eforturile intreprinse, cu proiecte distrugatoare ce implica deversari de deseuri in zona Marii Bariere’, afirma Dermot O’Gorman, director al WWF pentru Australia.
Ministrul mediului din Queensland arata in schimb ca principalele pericole pentru Marea Bariera de Corali sunt ‘cicloanele, o specie de stea de mare devoratoare de corali si albirea coralilor. Vom lua masuri in aceasta privinta’, a adaugat el.
UNESCO a anuntat Canberra ca, in lipsa unor masuri decisive pentru limitarea dezvoltarii industriale pe litoral si imbunatatirea calitatii apelor din zona Marii Bariere, aceasta va fi introdusa pe lista siturilor in pericol din Patrimoniul mondial la urmatoarea reuniune a comitetului de evaluare din Qatar (iunie).
Inscrisa in Patrimoniul mondial al UNESCO in 1981, Marea Bariera de Corali ocupa o suprafata de circa 345.000 km2 de-a lungul coastei estice australiene, alcatuind cel mai vast ansamblu de corali din lume, cu 3.000 de ‘sisteme’ de recifuri si insule tropicale. In ultimii 27 de ani, reciful a pierdut peste jumatate din corali din cauza factorilor meteorologici (furtuni), climatici (incalzire) si industriali, incheie AFP.
Sursa: Agerpres