Comisia economica din Senat a adoptat, astazi, 30 mai, un raport de admitere privind o propunere de regulament PE, care prevede simplificarea procedurilor de reinmatriculare a unui vehicul din alt stat membru, prin recunoasterea inclusiv a inspectiei tehnice auto. Potrivit propunerii de Regulament al Parlamentului European si al Consiliului de simplificare a transferului de autovehicule inmatriculate in alt stat membru, se doreste simplificarea administrativa in folosul cetatenilor, intreprinderilor si autoritatilor de inmatriculare, in special in schimbul electronic de date privind inmatricularea vehiculelor.
Conform expunerii de motive la proiectul de propunere, obiectivul general al initiativei este de a imbunatati functionarea pietei unice prin eliminarea obstacolelor administrative legate de procedura de reinmatriculare a autovehiculelor, care impiedica, in prezent, libera circulatie a autovehiculelor.
Pentru aceasta, statele membre trebuie sa isi acorde reciproc drept de acces la datele privind inmatricularea vehiculelor, pentru a imbunatati schimbul de informatii si pentru a accelera procedurile de inmatriculare.
Normele nationale din statele membre solicita adesea intreprinderilor si cetatenilor stabiliti pe teritoriul lor sa inmatriculeze in statul respectiv un autovehicul inmatriculat de o persoana terta stabilita in alt stat membru, inclusiv in cazul in care automobilul nu este utilizat permanent in statul membru care solicita inmatricularea.
Potrivit Regulamentului Parlamentului European, este necesar sa se stabileasca statele membre sa recunoasca reciproc valabilitatea inmatricularii in alt stat membru. In plus, este necesar sa se prevada o procedura de inmatriculare simplificata, care sa includa recunoasterea documentelor eliberate si a inspectiei tehnice auto efectuate in alt stat membru si sa prevada cooperarea administrativa intre autoritati privind schimbul de date lipsa.
Regulamentul european stabileste procedurile de inmatriculare ale vehiculelor inmatriculate in alt stat membru. Astfel, in cazul in care titularul certificatului de inmatriculare isi schimba resedinta obisnuita intr-un alt stat membru, el ar trebui sa solicite inmatricularea vehiculului inregistrat in alt stat membru in termen de sase luni de la sosire.
In cursul perioadei de sase luni nu trebuie sa fie restrictionata utilizarea vehiculului.
De asemenea, autoritatile de inmatriculare a vehiculelor nu pot efectua controale fizice ale vehiculului inregistrat in alt stat membru inainte de inmatriculare decat in anumite cazuri: daca informatiile furnizate de solicitant pentru inmatricularea vehiculului nu se gasesc in registrul auto al statului membru, daca informatiile sunt diferite de evidentele autoritatii, daca autoritatile au motive intemeiate sa creada ca dispozitiile tehnice in baza carora s-a omologat vehiculul nu sunt echivalente cu dispozitiile proprii sau daca sunt necesare inspectii tehnice auto.
In cazul in care o persoana a cumparat in alt stat membru un vehicul care nu are certificat de inmatriculare, poate solicita autoritatii de inmatriculare a vehiculelor sa elibereze un certificat de inmatriculare temporara a vehiculului in vederea transferului sau in alt stat membru, certificatul fiind valabil pentru o perioada de 30 de zile.
Sursa: Mediafax