”Se afirma ca ar fi o masura de testare a dorintelor populatiei. Pot sa va spun ca atata timp cat va ramane doar o testare se poate considera ca e ceea ce se afirma. Dar cand cei care azi fac teste – nu intelegem foarte bine ce testeaza domniile lor cu rabdarea statului roman – vor incerca sa valorifice rezultatele acestui asa-zis test, asa-zis referendum, ilegal, statul roman va aplica fara ezitare Constitutia si legile Romaniei. Iar responsabilitatea va apartine celor care in momentul de fata realizeaza un act neconstitutional pe teritoriul unui stat national, unitar si indivizibil. Si nu uitati un lucru foarte important: un stat suveran”, a avertizat Traian Basescu, dupa cum informeaza Rompres.
Presedintele a subliniat ca in Romania toti cetatenii sunt obligati sa respecte Constitutia, lege fundamentala in baza careia sunt recunoscute cele 18 minoritati nationale si care prevede reprezentarea automata a acestora in parlament.
Seful statului a facut aceste declaratii la finalul intrevederii pe care a avut-o luni cu omologul sau ungar, Laszlo Solyom, intrevedere in care presedintele Ungariei a solicitat grabirea demersurilor pentru intrarea cat mai rapida in vigoare a Legii minoritatilor. Laszlo Solyom are o parere diferita de cea a presedintelui Romaniei in ceea ce priveste auto-guvernarea minoritatii maghiare, sustinand ca aceasta este posibila atat la nivel local, cat si la nivelul judetului sau al tarii.
Presedintele PNL, premierul Calin Popescu-Tariceanu, a aratat ca referendumul organizat de CNS incepe sa ia forma unei "provocari" si este extrem de periculos deoarece contravine ordinii constitutionale.
”Este o actiune care contravine ordinii constitutionale din Romania. Nu putem fi de acord cu autonomia pe criterii etnice si aceasta incercare de organizare a unei actiuni sub forma unui referendum informal sau a unui sondaj mi se pare ca merge foarte departe, capata forma unei provocari. Mi se pare extrem de periculos sa se incerce un astfel de demers”, a afirmat premierul, la finalul sedintei Biroului Politic Central al PNL.
Consiliul National Secuiesc (CNS) organizeaza, incepand de sambata, un referendum neoficial pe tema autonomiei teritoriale a asa-zisului Tinut Secuiesc in 43 de localitati din jurul municipiul Sfantu Gheorghe.
Vicepresedintele CNS, Ferencz Csaba a declarat ca referendumul se va desfasura, in principiu, pe parcursul unei saptamani, pana pe data de 18 februarie, perioada in care vor fi consultati in legatura cu acest subiect toti locuitorii municipiului si ai localitatilor invecinate, indiferent daca sunt romani sau maghiari.
Organizatorii au tiparit cateva sute de afise bilingve, in limbile romana si maghiara, pentru a promova referendumul intern al carui rezultat va avea, in opinia lor, o semnificatie simbolica deosebita, pentru ca va exprima dorinta maghiarilor din judetele Covasna, Harghita si Mures de a trai intr-o regiune autonoma si a se autoguverna.
Acesta este al doilea referendum pe tema autonomiei teritoriale organizat in judetul Covasna, dupa cel de la Baraolt, desfasurat la finele anului trecut, in urma caruia au fost intervievate 68% dintre persoanele cu drept de vot, iar majoritatea s-au pronuntat in favoarea autonomiei.
Sursa: Ioana Osan