Lupta pentru obtinerea autonomiei Tibetului de sub dominatia chineza va continua inclusiv dupa disparitia lui Dalai Lama, declara un reprezentant tibetan de rang inalt, aflat in vizita la Tokyo. „Noi credem cu fermitate ca problema Tibetului nu va disparea”, a declarat Tempa Tsering, reprezentantul special al liderului spiritual al budhistilor tibetani, care traieste in exil in India dupa esecul unei revolte impotriva regimului chinez, in 1959.
„Cand Sanctitatea Sa va fi mort, iar sufletul sau se va afla la cer, tibetanii vor urma sfaturile sale indiferent care vor fi acestea”, a spus Tsering, fost ministru al Afacerilor Externe in cadrul Guvernului tibetan in exil.
China a anuntat luna trecuta ca va da dovada de fermitate in privinta alegerii succesorului lui Dalai Lama (74 de ani). Numerosi experti tibetani cred ca Beijingul asteapta ca acesta sa moara pentru a-si instala propriul candidat. Indepartand comentariile Beijingului, Tsering a citat declaratiile lui Dalai Lama, potrivit carora reincarnarea sa „va avea loc intr-o societate libera, nu intr-o societate inchisa”.
In mod traditional, cautarea unui lider spiritual are loc in randul unor lama (preoti) din varful ierarhiei, dar regimul comunist chinez isi rezerva dreptul de a interveni, citand un precedent din perioada Imperiului Chinez.
Beijingul afirma ca Tibetul face parte din China din secolul al XIII-lea, o afirmatie contestata de Guvernul tibetan in exil. Beijingul il acuza, de asemenea, pe Dalai Lama, laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1989, ca este un separatist sub paravanul religiei.
Dupa doi ani de la revoltele sangeroase impotriva regimului chinez, Tibetul continua sa se afle sub supravegherea fortelor armate si politiei. Tsering s-a declarat convins ca generatia tinerilor tibetani, atat in China, cat si in India, va continua lupta pentru pastrarea identitatii sale culturale si va obtine o autonomie extinsa in fostul regat himalayan.
Sursa: Mediafax