După tragedia de la Colegiul Gheorghe Lazăr din Bucureşti, şi cazul stabilizat de la Botoşani, o fată în vârstă de 15 ani este în stare gravă cu aceleaşi simptome.
Copila este din Vaslui şi a fost transportată la Iaşi, iar probele de sânge au ajuns la Bucureşti, la Spitalul Matei Balş, institutul naţional de boli infecţioase.
Starea adolescentei de 16 ani este deocamdată stabilă. Potrivit medicilor, primele teste efectuate indică o altă formă de meningită decât cea care a ucis-o în doar 8 ore pe eleva de 18 ani de la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr din Capitală.
Doctorii au cerut însă analize sumplimentare, în acest caz nou. Fata a venit cu avionul din Italia, iar cei de la Direcţia de Sănătate Publică Botoşani au cerut lista pasagerilor pentru a-i anunţa despre apariţia bolii. Dacă aceştia prezintă simptomele meningitei, trebuie să meargă de urgenţă la spital.
IRINA ALECU, MEDIC EPIDEMIOLOG DSP BOTOŞANI: “Fata este stabilă, nu a necesitat transfer către o unitate medicală de grad superior, nu a pus probleme deosebite. În cazul ei s-au instituit toţi paşii necesari. Au fost identificaţi apropiaţi din familie şi au primit chimioprofilaxie, s-a anunţat anturajul, ea este izolată în spital, toate secţiile de infecţioase sunt alertate dacă apar persoane care ar prezenta simptome şi ar avea contact cu ea”.
SORINA PINTEA, MINISTRUL SĂNĂTĂŢII: “Este tratată cu antibiotice şi este bine în acest moment. Sper să nu crească numărul de cazuri, tot meningită menginococică, dar nu acest tip. Tipul acelei meningite din care a decedat acea tânără din păcate este foarte rar, avem 2-5 cazuri pe an”.
Ministerul Sănătăţii a anunţat că deocamdată nu se impune introducerea unui vaccin obligatoriu pentru meningită. Această boală este de mai multe tipuri, iar cele care duc la deces sunt rar întâlnite la noi în ţară. Autorităţile vorbesc de câteva cazuri mortale într-un an.
Meningita este o infecţie a membranelor care înconjoară măduva spinării şi creierul. Netratată la timp, poate avea o evoluţie imprevizibilă şi, în cazurile cele mai grave, poate provoca septicemie şi leziuni permanente ale nervilor şi creierului.
Există situaţii în care meningita meningococica este imposibil de tratat şi din acest motiv autorităţile sanitare recomanda pacienţilor să meargă la medic de la primele simptome.