Acesta este primul denunţ la DNA făcut de un consilier băimărean. Vasile Vlaşin a trimis documentul săptămâna trecută prin poştă şi crede că acesta trebuie să fi ajuns deja la Bucureşti. Denunţul nu este îndreptat spre o anumită persoană, dar vizează direct autorităţile băimărene care au făcut tranzacţia. Scrisoarea enumeră suspiciunile consilierilor PSD, iar prin intermediul ei se solicită procurorilor DNA să identifice ”făptuitorul necunoscut” care a prejudiciat bugetul local.
“Învinuireile sunt abuz şi neglijenţă în serviciu contra intereselor publice, ambele în formă calificată, conform art.248 şi art. 249 din Codul Penal. Eu am cerut să fie identificaţi autorii şi, dacă e cazul, să fie reţinute şi alte infracţiuni, cum e traficul de influenţă sau divulgarea unui secret de serviciu. Iniţiativa nu este una personală, ci e susţinută şi de ceilalţi consilieri PSD, doar că nu putea fi semnată de un grup, ci de o singură persoană”, a declarat Vasile Vlaşin pentru eMaramures.ro
Consilierul local a explicat că are mari semne de întrebare în ce priveşte tranzacţia făcută de Primărie şi că vrea să se facă lumină în acest caz. El le-a relatat procurorilor că în primăvara lui 2005, blocul 46B de pe strada Horea aparţinea societăţii Cuprom care a făcut ofertă directă de vânzare Primăriei Baia Mare. Directorul societăţii a declarat ulterior că autorităţile băimărene nu au răspuns în nici un fel ofertei înaintate, deşi au fost căutate de mai multe ori, iar imobilul era locuit de un număr mare de persoane defavorizate. În martie, anul acesta, o asociaţie familială din Baia Mare – AF Chira Liviu – a depus ofertă de cumpărare la Cuprom, iar ulterior a şi reuşit să achiziţioneze clădirea cu 150.000 euro.
O gaură de 400 000 de euro la bugetul local
În denunţul penal se explică faptul că “la scurt timp dupa încheierea tranzacţiei, brusc, Primăria se arată interesată să cumpere acele imobile (teren plus construcţie – n.r.) întrucât noul proprietar a somat locatarii să le elibereze. Prin hotărâre a Consiliului Local se stabileşte o comisie de negociere în vederea cumpărării imobilelor, de la noul proprietar. În urma negocierii, comisia a propus Consiliului Local cumpărarea imobilelor la preţul de 544.500 euro, preţ acceptat de Consiliul Local. Ulterior, în data de 29 august 2006, s-a promovat o nouă hotărâre de Consiliu Local prin care se solicită modificarea primei hotărârii în sensul adăugării la suma menţionată a cotei de 19% – reprezentând TVA-ul.”
“A fost momentul în care o parte din consilieri, printre care şi subsemnatul au ridicat semne de întrebare cu privire la modul în care a fost gestionată şi soluţionată această problemă, în aparenţă de ordin social. Dintr-un calcul simplu se poate observa ca bugetul municipiului Baia Mare a fost prejudiciat cu cel puţin 400.000 Euro, din cauza neglijenţei, a dezinteresului faţă de problemele acute ale oraşului sau a unor interese personale sau de grup pe care noi nu le cunoaştem”, se mai arată în documentul furnizat de Vasile Vlaşin.
Consilierii PSD, printre care se numără şi Dumitru Matei, susţin că, în afacerea Horea 46, totul este cusut cu aţă albă şi că, în momentul în care au votat hotărârea privind achiziţionarea clădirii cu 544.500 euro nu ştiau de oferta făcută primăriei de către Cuprom. “De la 5 miliarde preţul a fost săltat la 20, iar apoi vin să spună că e fără TVA şi că mai trebuie 3,6 miliarde. Cineva ar fi trebuit să se sesizeze şi să vadă ce s-a întâmplat”, a declarat, revoltat, Dumitru Matei.
Indirect, acuzele se îndreaptă către viceprimarul Ovidiu Ştefan, care gestionează problemele de fond locativ şi căruia, din câte se pare, i-a fost adresată iniţial oferta societăţii Cuprom. Reprezentaţii DNA nu ne-au confirmat deocamdată primirea denunţului lui Vlaşin. Ei au precizat că zilele acestea, la sediul din Bucureşti, au sosit câteva sute de plângeri din întreaga ţară pe care trebuie să le înregistreze şi că ne vor furniza un răspuns în zilele următoare.
Sursa: Larisa Tivadar