Legea Farmaciei nr. 266/2008 a suferit modificari, noile prevederi urmand sa fie supuse aprobarii Parlamentului.Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a precizat ca proiectul de lege cuprinde sase modificari esentiale care vor simplifica accesul populatiei la medicamente. Cea mai importanta modificare priveste eliminarea criteriului demografic pentru infiintarea unitatilor farmaceutice din mediul rural.
Pana in prezent, Legea farmaciei nr. 266/2008 prevedea infiintarea de farmacii comunitare in mediul rural pe criteriul demografic (exemplu: o farmacie comunitara se putea infiinta la minimum 4.000 de locuitori in localitatile cu peste 4.000 de locuitori si maximum o farmacie in localitatile cu sub 4.000 de locuitori).
Actul normativ mentine insa criteriul demografic pentru mediul urban, asa cum s-a convenit intre reprezentantii Comisiei Europene si cei ai Ministerului Sanatatii pe o perioada tranzitorie stipulata in lege, pana la sfarsitul anului 2010.
Actul normativ mai introduce conditia conform careia poate fi farmacist sef acel farmacist care este membru al Colegiului Farmacistilor. Termenul de eliberare a autorizatiei de functionare a fost modificat de la 15 zile la 30 zile, de la efectuarea inspectiei. Totodata, au fost eliminate prevederile referitoare la aprobarea tacita a drogheriilor. Pana in prezent, in cazul in care termenul de 15 zile nu era respectat, drogheria se considera a fi autorizata conform procedurii autorizarii tacite.
Noutatea consta in introducerea pentru prima data de taxe pentru autorizarea unitatilor farmaceutice, farmaciile de circuit deschis, farmacii de spital si drogherii. Conform actului normativ, noile tarife pentru emiterea autorizatiei de functionare vor fi de 3.000 lei – pentru infiintarea de farmacii in mediul urban; 1.500 lei – pentru cele din mediul rural; 2.000 lei – pentru infiintarea de drogherii in mediul urban; 1.000 lei – pentru infiintarea de drogherii in mediul rural.
Pentru emiterea unei noi autorizatii in cazul schimbarii sau pierderii autorizatiei de functionare a farmaciei sau drogheriei, taxele sunt de: 1.000 lei pentru mediul urban, respectiv de 500 lei, in mediul rural.
Sursa: Ioana Osan