Vezi VIDEO
Conform noii legi a pensiilor, baimarenii precum si alti maramureseni care au locuit timp de 30 de ani pe o arie de 8 kilometri de la cosul de fum al fostului combinat Phoenix vor beneficia de o reducere a varstei de pensionare cu doi ani, fara a fi penalizati. Vestea este insa una buna doar pe jumatate pentru ca cei vizati de aceasta prevedere pot sa beneficieze de reducerea varstei de pensionare doar daca au stagiu de cotizare complet, respectiv 33 de ani pentru barbati si 28 de ani pentru femei.
Pentru ca speranta de viata este mai scazuta cu pana la zece ani in zone afectate de poluare precum Baia Mare, in noua lege a pensiilor este prevazuta o reducere a varstei standard de pensionare cu doi ani. Facilitatea este mentionata in lege la sectiunea care reglementeaza pensia anticipata partiala, ceea ce inseamna ca persoanele care vor beneficia de aceasta prevedere vor trebui sa aiba o vechime totala in munca de 33 de ani, in cazul barbatilor, si 28 de ani, in cazul femeilor, stagii care vor creste progresiv, in urmatorii ani, pana la 35 de ani, atat pentru femei cat si pentru barbati.
„Pentru a beneficia de pensie anticipata partial trebuie sa indeplinesti doua conditii, respectiv sa ai varsta standard de pensionare redusa cu maximum cinci ani si stagiu complet de cotizare. Deci numai acele persoane care au stagiu complet de cotizare pot beneficia de prevederile acestui articol (n.r., reducerea varstei de pensionare cu doi ani)”, a explicat Gavril Cherhat, directorul executiv adjunct al Casei de Pensii Maramures.
Deocamdata, normele metodologice ale noii legi a pensiilor nu au aparut, astfel ca nu se stie exact care sunt localitatile care vor intra sub incidenta acestui articol sau cum vor dovedi localnicii ca au locuit timp de minimum 30 de ani in localitatile respective.
„Asteptam noi lamuriri, norme de aplicare. Inca nu se specifica in lege nici cum vor dovedi baimarenii, de exemplu, ca au locuit 30 de ani in Baia Mare asa ca si pentru noi reprezinta o enigma, dar probabil cu un act de la Evidenta Populatiei”, a mai spus Gavril Cherhat.
Desi noua lege a pensiilor ar fi trebuit sa intre in vigoare inca din 1 ianuarie 2011, din cauza ca nu au fost realizate inca normele metodologice, aplicarea acesteia va mai intarzia.
Sursa: Andrei Gherghel