Deşi avem printre cele mai mici salarii din Europa, suntem campioni la scumpirea carburanţilor. Preţul la pompă a explodat. Benzina a atins cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani. Calculele vorbesc de la sine. Un plin de benzină ne costă acum cu 65 de lei mai mult decât la începutul anului.
Creşte preţul carburanţilor. Cât vor plăti şoferii pentru un plin
Pentru un plin de carburanţi şoferii trebuie să plătească în plus 65 de lei. La începutul anului, litrul de benzină se vindea cu 5 lei, așa că un plin costa în jur de 250 de lei. Acum, la aceeași benzinărie, un litru de carburant costă 6 lei și 31 de bani. Ceea ce înseamnă că pentru a umple rezervorul mașinii vom plăti peste 315 lei. „Unde era 5 lei şi ceva, s-a dublat. La un plin se simte”, spune un român, iar un altul comentează: „Aproape că te costă un plin încă jumătate cât de costa până acum. Încet, încet, renunţi la maşină şi mergi cu metroul”.
Scumpirile lovesc şi alte ţări din Europa
Un preţ similar cu cel de la noi plătesc locuitorii din Luxemburg, care se află pe primul loc în Europa în topul scumpirilor. Aici, combustibilii se vând cu 1 euro şi 40 eurocenţi, adică 6 lei şi 93 de bani. Diferența o face însă nivelul de trai. Dacă în România salariul mediu abia depăşeste 700 de euro, în Luxemburg este de aproape 5 ori mai mare. „S-au scumpit foarte tare. Nu ştiu unde vrea să ajungă. Poate de Crăciun sau de Revelion se duce la 7-8 lei litrul”, crede un trecător.
Francezii plătesc printre cele mai mari preţuri la pompă, dar de mult timp. Un litru de benzină se vinde aici cu 1 euro şi 64 eurocenţi, adică 8 lei şi 11 bani. Guvernul francez va suporta însă o parte dintre scumpiri. Mai exact, va plăti câte 100 de euro tuturor celor 38 de milioane de francezi cu venit lunar sub 2000 de euro. „Sunt sigură că mulţi francezi care au nevoie de maşină pentru a merge la serviciu vor fi fericiţi să primească aceşti bani. Chiar dacă nu este un cec de Crăciun”, este de părere o femeie. „Este un gest frumos, 100 de euro, dar pentru mine nu schimbă prea multe. Nu ne mai putem permite să plătim pe motorină 1,75 euro pe litru. Este enorm”, susţine un francez.
„Pe termen scurt da, soluția e ajutorarea persoanelor afectate. Problema este că această volatilitate va continua şi, fiind impactaţi de evoluţia preţurilor din străinătate, nu avem cum – local – să le ajutăm”, explică Adrian Codîrlaşu. Majorarea preţului la pompă are efecte directe pe lanţ. Inclusiv preţul la raft este influenţat de scumpirea combustibililor.