Vezi VIDEO
Alesii locali si judeteni au avut obligatia sa depuna, pana in 16 iunie, la institutiile unde lucreaza, declaratiile de avere. Functionarii publici care au omis sa se conformeze risca sa fie amendati. De asemenea, Agentia Nationala de Integritate ar putea declansa procedura de verificare a averii in cazul acestor persoane.
Termenul limita pentru depunerea declaratiilor de avere anuale a fost initial 15 iunie. Pentru ca data s-a nimerit intr-o zi nelucratoare, alesii locali si judeteni au avut la dispozitie o zi in plus pentru a se conforma acestei masuri. Astfel, in data de 16 iunie a expirat perioada in care se puteau transmite formularele cu informatiile despre averea detinuta. In Maramures, toti consilierii judeteni si angajatii din Consiliul Judetean care aveau aceasta obligatie s-au achitat de aceasta sarcina, a declarat secretarul institutiei judetene, Dumitru Dumuta.
Declaratiile de avere vor fi acum verificate, iar acolo unde vor fi depistate erori se va acorda un termen de 30 de zile pentru a se face corecturile necesare, dupa care acestea trebuie facute publice.
„Urmeaza o perioada de zece zile in care se verifica corectitudinea intocmirii lor, sub aspectul inscrierii tuturor datelor cerute, semnatura in original, se verifica aceste lucruri. In cazul in care se constata neconformitate la intocmire, se atentioneaza persoana respectiva sa-si completeze datele respective. Dupa ce trece aceasta perioada, dupa ce se incheie verificarea pentru toate cele care sunt valide, se trece la publicarea lor. Celelalte au un termen de 30 de zile in care sa-si refaca corecturile”, a afirmat secretarul CJ Maramures, Dumitru Dumuta.
Nu numai alesii judeteni au avut obligatia de a depune declaratiile de avere, ci si alesii locali si functionarii publici din primarii. In cazul celor care nu s-au conformat exista riscul aplicarii de amenzi de pana la 2.000 de lei. De asemenea, va fi declansata procedura de verificare a averii.
„Exista mai multe posibilitati, cea mai proasta e sa se declanseze procedura de control a averii si a starii de eventuala stare de incompatibilitate. Daca Agentia Nationala de Integritate se sesizeaza ca o persoana n-a depus declaratia, pe langa alte sanctiuni poate sa declanseze procedura de control a averii. Nimanui nu-i este foarte placut sa intre intr-o asemenea procedura, pentru ca e cu uzura si ca timp, moral, cheltuieli, exista un asemenea set de proceduri care trebuie cumulate”, a adaugat Dumitru Dumuta.
Toate declaratiile de avere, indiferent de unde provin, vor fi publicate pe site-ul Agentiei Nationale de Integritate.
Sursa: Camelia Tocaci