Vezi VIDEO
O simpla raceala este tratata, de cele mai multe ori, cu antibiotice. Conform medicilor, aceasta este situatia la care s-a ajuns in ultimii ani, atat din cauza usurintei cu care sunt prescrise sau eliberate antibioticele, cat si din dorinta pacientilor de a scapa cat mai usor de simptome precum tusea, febra sau nasul infundat. Cu toate ca medicii de familie indica o crestere excesiva a utilizarii antibioticelor, baimarenii se declara cumpatati si sustin ca nu iau astfel de medicamente decat foarte rar si doar la indicatiile medicilor specialisti.
Datele oficiale prezentate recent de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) arata o problema ingrijoratoare cu care se confrunta medicii la nivel global, si anume ineficienta tratamentelor cu antibiotice. Aceasta este cauzata de prescrierea excesiva a acestui tip de medicamente, motiv pentru care bacteriile au dezvoltat o rezistenta si astfel, foarte multe boli au devenit mult mai greu de tratat. Numerosi baimareni cunosc riscurile excesului de antibiotice, dar sustin ca nu iau astfel de medicamente decat atunci cand alte tratamente nu dau rezultate.
„Nu iau foarte des, mai rar, pentru ca nu e necesar si nu-i nevoie sa iei antibiotice cand nu ti se recomanda de catre medic”, a spus o baimareanca.
„Rar, foarte rar iau, cand sunt prescrise de medic, pentru ca este gresit sa iei fara a fi indrumat de catre un specialist. Bineinteles ca se poate dezvolta si o rezistenta a organismului, deci numai la prescriptia medicului este corect sa luam antibiotice”, a aratat o alta baimareanca.
Pe de alta parte insa, medicii de familie sustin ca se confrunta cu tot mai multe cazuri de rezistenta la antibiotice in randul pacientilor pe care ii au in evidente. In opinia lor, vina pentru aceasta situatie le apartine atat pacientilor, care iau foarte usor antibiotice chiar si fara prescriptie medicala, cat si unor asistenti farmacisti care elibereaza cu prea mare usurinta acest tip de medicamente.
„Este uneori destul de greu de depistat sau sa-ti dai seama daca intr-adevar exista o rezistenta sau ai o comunicare mai buna sau mai putin buna cu parintele, daca copilul sau adultul isi ia regulat medicamentele, dar categoric sunt multe cazuri deja de rezistenta la antibiotice. Era de asteptat sa ajungem aici, pentru ca daca am invatat candva in facultate ca trebuie sa dam un antibiotic pentru o anumita afectiune, lucrul acesta a devenit mult mai frecvent, au aparut foarte multe antibiotice”, a precizat medicul de familie Emilia Armeanu.
Dupa o utilizare mult prea frecventa, unele antibiotice au ajuns chiar sa fie scoase de pe piata, in conditiile in care nu mai dadeau rezultate. Medicii admit ca unii colegi de-ai lor prescriu prea usor antibiotice uneori pentru a-si trata pacientii si considera ca o solutie pentru situatia in care s-a ajuns ar fi impunerea unor restrictii pentru prescrierea si eliberarea antibioticelor, pentru ca acestea sa nu mai poata ajunge atat de usor la pacienti.
Sursa: Gabriela Kuhajda