Contribuabilii romani care au avut mai multe surse de venit pe parcursul anului trecut trebuie sa depuna declaratia de venit pana in 15 mai inclusiv, direct la Administratia Financiara de care apartin sau prin posta. Acestia pot trimite in continuare declaratiile prin posta, cu scrisori recomandate, insa pe propria cheltuiala. Oficialii din Ministerul Finantelor au recombndat ca administratiile fiscale sa ia masuri pentru evitarea aglomeratiei in cazul depunerii direct la sediu, pentru ca se asteapta la formarea de cozi. In acest an, formularul 200 nu a mai fost transmis prin posta de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), oficialii acesteia motivand ca a trebuit sa isi reduca din cheltuieli.
Formularele pot fi tiparite direct de pe site-ul agentiei, dar pot fi procurate contracost si de la sediul administratiilor financiare. Pentru a veni in ajutorul contribuabililor, ANAF a pus la dispozitie o prezentare PowerPoint in care explica pasii pentru completarea declaratiei de venit.
Vezi indrumarul de completare a Declaratiei de venit – formularul 200
Formularul 200 nu trebuie completat dacă ati avut venituri exclusiv din salarii, din pensii, din activitati independente impuse pe baza de norme de venit, din premii sportive sau jocuri de noroc, din dobanzi si dividende, din mosteniri, donatii, burse, alocatii de maternitate sau de somaj. Exista insa unele exceptii. Alte venituri din strainatate, in afara salariilor, se declara cu formularul 201.
Formularul 200 poate fi descarcat de pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala – declaratie privind veniturile realizate prin accesarea portalului – Formularul 200, Formularul 201.
Cum se completeaza declaratia de venit
Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza venituri in bani si/sau in natura din Romania-in anul 2008- provenind din:
- Activitati independente (activitati comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuala)
– Declaratia se completeaza pentru fiecare categorie de venit si pentru fiecare sursa de realizare a venitului.
– Nu au obligatia depunerii declaratiei persoanele fizice care, in anul de raportare, au realizat venituri din activitati independente impuse pe baza de norme de venit, cu exceptia persoanelor care au depus declaratiile de venit estimativ in luna decembrie si pentru care nu s-au stabilit plati anticipate, conform legii.
– Contribuabilii care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala de la mai multi platitori depun o singura declaratie.
- Cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, realizate in calitate de proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal
– Persoanele fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din mai multe surse, respectiv contracte de inchiriere,completeaza declaratia pentru fiecare sursa de venit.
- Activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real:
– Contribuabilii care obtin venituri din cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si in solarii, special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat, precum si din cultivarea si valorificarea arbuttilor, plantelor decorative si a ciupercilor, din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si din altele asemenea depun cate o declaratie pentru fiecare loc de realizare a venitului, respectiv pentru fiecare localitate in a carei raza teritoriala se afla terenul.
– In cazul in care in raza teritoriala a aceleiasi localitati se afla mai multe terenuri, se va depune o singura declaratie.
– Persoanele fizice care realizeaza venituri in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, constituita intre personae fizice, completeaza declaratia avand in vedere venitul net distribuit, care le revine din asociere.
- Castiguri rezultate din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare Declaratia se depune de contribuabilii care, in anul de raportare, au realizat castiguri din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, si au obligatia stabilirii castigului net anual/pierderii nete anuale, potrivit legii.
– Persoanele fizice care, in anul de raportare, au realizat castiguri/pierderi din tranzactionarea titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, evidentiaza distinct in declaratie castigul net anual/pierderea neta anuala din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare detinute mai mult de 365 de zile, precum si castigul net anual/pierderea neta anuala din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare detinute mai putin de 365 de zile, inclusiv.
– In cazul castigurilor din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare, la completarea formularului se au in vedere dispozitiile Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Hotararii Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
- Castiguri din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract
– Declaratia se depune de contribuabilii care, in anul de raportare, au realizat castiguri din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni de acest gen, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionate pe piete autorizate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, si au obligatia stabilirii castigului net anual/pierderii nete anuale, potrivit legii.
In cazul castigurilor din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni de acest gen, la completarea formularului se au in vedere dispozitiile Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Hotararii Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
Sursa: eMaramures.ro